IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция залага на диверсификация и местен добив за енергийния сектор в ЕС

Южната ни съседка поема ротационното председателство на общността със самочувствието на енергиен хъб в Европа

13:10 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция залага на диверсификация и местен добив за енергийния сектор в ЕС

Диверсификация и местен добив – това е в основата на плановете на Гърция, настоящият ротационен председател на ЕС, за развитието на енергийния сектор. Диверсификацията на първо място означава интерконекторни връзки между големите газопроводи и реализацията на Южния газов коридор, коментира в Брюксел гръцкия енергиен министър Янис Маниатис, цитиран от EurActiv.

От изданието посочват, че една от възможностите за диверсификация в региона, вече е в ход, посочвайки подписването на споразумение за сътрудничество между Трансадриатическия газопровод (ТАР) и Интеконектор Гърция – България. Благодарение на тази връзка страната ни може да получи достъп до газ от Азербайджан и така да намали почти 100%-та си зависимост от руски природен газ.

Местният добив, който беше посочен за приоритет и от правителството на Бойко Борисов, също ще допринесе за разнообразяването на енергийните източници. Плановете на Гърция са за засилване на дейността по проучване и експлоатация на газови находища в Средиземно море.

Енергийният министър Маниатис обеща работа за засилване на съвместното сътрудничество между Гърция, Кипър и Израел.

„Съгласни сме със стратегическите планове на ЕК, които подкрепяме от години, сред които е и Южният газов коридор“, коментира от своя страна зам.-министърът на околната среда на Гърция Макис Папагеоргиу. Според него все още не е ясно какво ще бъде бъдещето на „Южен поток“ и допълва, че позицията на ЕК по казуса е много ясна - „Газпром“ трябва ясно да обясни какви са плановете си и под какви условия ще оперира в ЕС.

Гърция е на път да се превърне в един от газовите хъбове на Европа след като „Шах Дениз II” избра ТАР за пренос на природен газ от Каспийско море до Стария континент. В същото време обаче енергетиката в страната се намира в тежка ситуация. Препоръката на Тройката беше за бърза приватизация в сектора, особено що се отнася до доставчиците DESFA и DEPA.

Раздържавяването на DESFA вече е на финалната си права и очаква одобрението на европейския регулатор - Европейската комисия. Купувач на 66% от капитала на дружеството е азерската компания SOCAR, а очакванията са, че до няколко месеца Гърция ще получи одобрението на Брюксел по сделката.

За DEPA ситуацията обаче не е толкова добра – последният търг, в който участваше „Газпром“, пропадна след като руският гигант оттегли офертата си.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още