IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще осъществява контрол върху поделенията на Сбербанк и ВТБ в Австрия

Според централните банкери техните трансгранични операции са толкова значителни, че могат да породят рискове за еврозоната

11:25 | 28.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Банковият надзор ще разшири правомощията на ЕЦБ и може да причини главоболия на Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Банковият надзор ще разшири правомощията на ЕЦБ и може да причини главоболия на Москва. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще осъществява надзор и ще провежда регулярни проверки над австрийските подразделения на двете най-големи руски банки. По този начин властите във Франкфурт ще упражняват безпрецедентен контрол върху техните операции в Европа, пише Ройтерс.

ЕЦБ съобщи, че е добавила най-голямата банка в страната Сбербанк и втората по големина ВТБ към списъка на 120-те банки, чиято дейност ще следи. Според централните банкери техните трансгранични операции са толкова значителни и могат да породят рискове за еврозоната.

ЕЦБ се готви да поеме надзора над най-големите банки в еврозоната – основната част от широкия банков съюз. Системата е проектирана да контролира банките и да предотврати финансова криза, подобна на тази от 2008 г.

Банковият надзор ще разшири правомощията на ЕЦБ и може да причини главоболия на Москва. Съобщението дойде след предупреждението на лидерите на Европейския съюз, че са готови да наложат допълнителни санкции срещу Русия.

Сбербанк е ръководена от Герман Греф - приближен на руския президент Владимир Путин, а руската държава е мажоритарният собственик на ВТБ. Подразделенията им в Австрия ще бъдат обект на проверки от ЕЦБ догодина, заяви говорителка на банката.

Русия има връзки с много страни в Европа и особено с Австрия. Русия е деветият по големина търговски партньор на Австрия.

ЕЦБ ще започне да осъществява надзор над големите банки в 18-членния валутен съюз от ноември тази година. Институцията публикува списък с най-големите кредитори, чието представяне ще следи.

Той се различава от публикувания миналата година списък от 128 банки, които ЕЦБ ще проверява. 12 банки са отпаднали от списъка, сред които три германски.

Става дума за IKB, която бе сред първите банки, сринати от кризата, подразделението за финансиране на износителите на държавната KfW. Фреснката Banque PSA Finance и естонската DNB Bank също са били изключени от списъка. Извън него попадат още френската клирингова къща LCH Clearnet и люксембургската Clearstream.

Освен австрийските подразделения на двете руски банки ЕЦБ е добавила още две - Banque Degroof от Белгия и италианското подразделение на Barclays. Окончателният списък на ЕЦБ ще бъде ясен до 4 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още