IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Във Великобритания тръгва делото срещу банкери за манипулации на Euribor

Обвинените ще бъдат призовани по делото на 11 януари 2016 г.

18:01 | 13.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската служба за разследване на големи измами (SFO) започна първия криминален процес срещу 10 банкери за манипулации на индекса EURIBOR (Euro Interbank Offered Rate), предава CNBC.

Индикаторът показва средния лихвен процент, при който се предоставят междубанкови срочни депозити в евро от една банка на друга в рамките на еврозоната. Дневните му стойности се публикуват от Европейската федерация на банките.

Шестима служители на Deutsche Bank и четирима на Barclays Bank ще бъдат обвинени в заговор за измама. Британският надзор обяви, че ще започне криминален процес и срещу други физически лица „своевременно“ в хода на разследването. Обвинените ще бъдат призовани по делото на 11 януари 2016 г.

И двете банки са отказали коментар пред CNBC. 

Британската служба за разследване на големи измами вече обвини няколко банкери в манипулация на Libor, индекс на лихвения процент, на който банките предоставят кредити една на друга. През последните три години Barclays Bank и Deutsche Bank бяха и сред няколкото финансови институции, понесли тежки глоби за манипулацията на Libor.

На четиринадесет години затвор осъдиха властите на Отрова Том Хайес по подобно обвинение през август. Банкерът, който преди това е работил за Citigroup и UBS, беше намерен за виновен по дело за манипулация на индекса Libor за заемите, деноминирани в йени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още