IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът на ЕС подписва днес споразумението от Париж за климатичните промени

Документът ще е отворен за подписване в продължение на година

15:09 | 22.04.16 г.
Съветът на ЕС подписва днес споразумението от Париж за климатичните промени

Съветът на Европейския съюз (ЕС) ще подпише днес – Деня на Земята, глобалното споразумение от Париж за климата. Церемонията по подписването ще се състои в Ню Йорк, съобщават от пресслужбата на Съвета.

Споразумението беше сключено по време на конференцията на ООН за изменението на климата, която се състоя в края на ноември и началото на декември 2015 г., припомнят от институцията.

Документът ще е отворен за подписване в продължение на година, допълва се в съобщението.

Холандският министър на околната среда Шарон Дейксма коментира, че това е исторически ден за глобалните действия срещу климатичните промени.

“Споразумението от Париж е повратна точка в ограничаване на покачването на температурата и предотвратяване на рисковете, причинени от изменението на климата. Този подпис удостоверява черно на бяло ангажимента на ЕС да изпълни своята роля. За запазване на импулса от Париж се изискват непрекъснати действия”, коментира холандският министър.

Споразумението ще влезе в сила след последваща ратификация от държавите членки на ЕС.

Миналия месец Съветът на ЕС призова държавите от блока максимално бързо да подпишат споразумението. В документа е записано, че държавите трябва да положат усилия да намалят темповете на глобалното затопляне, като предприемат мерки за намаляване на вредните емисии.

На всеки пет години ще се прави преглед на изпълнението на целите, като те може и да бъдат преразгледани в по-амбициозен план във времето. Напредъкът на страните в изпълнението на техните ангажименти ще бъде проследявано, за да се гарантира прозрачност и отчетност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още