IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР няма да финансира руски проекти и през 2017 г.

Банката временно спря средствата за Русия през юли 2014 година

13:53 | 24.10.16 г.
ЕБВР няма да финансира руски проекти и през 2017 г.

И през 2017 година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) няма да финансира руски проекти. Това съобщи руският зам.-министър на финансите Сергей Сторчак, цитиран от ТАСС.

По негови думи в бюджета на институцията не са предвидени средства за руски проекти. Русия е член на ЕБВР от 1992 година. До 2014 година със средства на банката са финансирани около 800 проекта на територията на Русия.
Отпуснатото финансиране е за 25 млрд. долара, посочват от руското финансово министерство.

През юли 2014 година обаче акционерите в ЕБВР временно прекъснаха отпускането на пари за нови руски проекти, припомня още руската агенция. Инициативата беше на страните от ЕС и е свързана със санкциите, които общността наложи срещу Русия.

От финансовото министерство на Русия коментираха, че няма правни основания за замразяването на финансирането на руски проекти.

През юли от институцията поискаха банката да уточни дали решението им е в съзвучие с международния й статут. Искането беше разгледано от акционерите, но официален отговор по него Москва не е получавала. 

Акционери в ЕБВР са 65 държави от петте континента, сред които държавите от ЕС и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Всеки един акционер е представен в Борда на управителите на институцията. Работата на банката се ръководи от нейния президент, който изпълнява тази своя функция под надзора на Съвет на директорите, става ясно от структурата, публикувана на сайта на ЕБВР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още