IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обвини "Газпром", че намалява доставките за Европа

От "Газпром" пък предупреждават, че украинската страна може незаконно да отделя от транзита за европейските клиенти

12:01 | 16.12.16 г. 24
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

Налягането в газопровода, по който Европа получава руски газ през Украйна, е по-ниско от договореното, съобщава „Нафтогаз“, цитирана от ТАСС. Ръководителят на украинската компания Андрей Коболев коментира пред журналисти, че Киев е уведомил Европа за проблема.

Представители на ЕС са се убедили за намаляване на налягането на украинско-руската граница. От компанията очакват решаване на проблема в диалог с ЕС и Русия.

„Или ние ще се разберем за корекция, или ситуацията ще бъде решена в Стокхолмския арбитраж“, каза още Коболев.
От няколко дни „Газпром“ предупреждава, че Украйна може несанкционирано да черпи от газа, предназначен за Европа.

Според представители на руската компания Киев може да мотивира това с прихващания във връзка с глобата, която Украйна наложи на газовия гигант заради злоупотреба на господстващото положение на „Газпром“ на пазара в Украйна.

Санкцията за газовата компания е в общ размер на 6,8 млрд. долара, постанови украински съд. За руската страна обаче тази глоба е „незаконна“.

Украйна до края на годината няма да купува газ от Русия, стана ясно още от думите на Коболев.

На 9 декември в Брюксел имаше тристранна среща между представители на ЕС, Украйна и Русия. На нея бяха обсъдени гаранции за зимните доставки на природен газ за Европа. Крайно решение обаче така и не беше намерено на тези разговори.

И трите страни се съгласиха, че Киев трябва да закупи още между 1,5 млрд. куб. метра и 4 млрд. куб. метра газ, които да складира в своите хранилища и така да гарантира пиковото потребление през зимния сезон.

Вече повече от година Украйна не купува газ директно от „Газпром“, а през реверсивни връзки със съседните европейски държави. „Нафтогаз“ и „Газпром“ имат дългосрочен договор за доставка, който изтича през 2020 година. 

Газовата криза в Европа в началото на 2009 година започна след взаимни обвинения между Украйна и Русия за неизпълнение на условията по договорите за доставка и транзит на природен газ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 4
panther
преди 7 години
Швеция е отказала да даде на руснаците разрешение за съхранение на тръбите в пристанищата на Готланд. Просто руснаците ще си ги носят тръбите по-отдалеч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 11
Internet
преди 7 години
Смешнико - железен кон или кобила. Бегай на ул. Козяк 16 да си получиш центовете и не дращи повече тук. Досаден си, повтаряш се, няма никаква иновация в тебе, да не говорим за творчество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 10
Internet
преди 7 години
Хохлите крадат защото са гладни, голи и боси.По принцип на укрите им е присъщо да крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
dakl
преди 7 години
Напълно нормално е Русия да намали до минимум транзита през Украйна , което съвсем не означава че това ще се отрази на общите количества доставяни на ЕС.Въпрос на интереси и елементарна сметка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 15
Ironhorse
преди 7 години
Вчера Швеция официално погреба Северен поток 2, като забрани да минават тръбите през акваторията на остров Готланд.Путин даже вече не е интересен. Всяка зима почва да плаши гаргите с кранчето.С това поведение ще накара ЕК да преразгледа решението си за газопровода Опал, с което се дава преимущество на Газпром за ползван капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
многодобре
преди 7 години
...и е похарчила много повече парици,защото плаща и на посредниците!....до къде води призива"Който не скача е червен"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Вече повече от година Украйна не купува газ директно от Газпром, а през реверсивни връзки със съседните европейски държави.--------------------Е тогаз какъв го търси Украйна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още