IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

132 хил. българи са намерили работа благодарение на Европейския социален фонд

1,18 млрд. евро е получила България от фонда за инвестиции в човешкия капитал в периода 2007 – 2014 г.

17:08 | 05.01.17 г.
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 132 хил. души в България са намерили работа благодарение на Европейския социален фонд (ЕСФ) в периода 2007 – 2014 година, сочи докладът за изпълнението на дейностите по фонда. За периода общият бюджет на програмите, финансирани чрез ЕСФ у нас, е 1,38 млрд. евро. Средствата от Европа са 1,18 млрд. евро.

От данните е видно, че най-голяма част от средствата – 486 млн. евро, са били предоставени за достъп до заетост. 209 млн. евро са насочени към подобряване на институционалния капацитет, а 192 млн. евро - към подобряване на социалното включване.

От програмите са се възползвали 2,63 млн. души. 67% от тях са на възраст между 25 и 54 години.

Със средствата от Европейския социален фонд се финансират различни дейности – превенция на ранното отпадане от училище, повишаването на квалификацията на служителите, осигуряване на училищни стажове и т.н.

България е посочена като пример от Брюксел за използване на пари от фонда за преодоляване на ранното отпадане от училище. Става въпрос за проект за подпомагане на деца със специални образователни нужди. Със средства от ЕС е подпомогната интеграцията на 3 хил. деца със специални нужди в образователната система и социалния живот.

Средствата са помогнали на училищата да подобрят условията, а учителите – да преминат през специални програми за работа с деца със специални образователни нужди, става ясно още от доклада.

По фонда в отчетения период са финансирани извънкласни дейности за почти 791 хил. ученици, 221,5 хил. студенти са получили възможността за стаж и практика. 429 хил. са българите, които са повишили своята квалификация.

Като цяло в ЕС близо 9,4 млн. души са намерили работа след участие в програма, финансирана по Европейския социален фонд. 8,7 млн. души са получили квалификация или удостоверение за способностите си. 13,7 млн. души са съобщили за ползи от участието си в такава програма, като например повишаване на уменията.

Европейският социален фонд е най-старият фонд на ЕС – създаден е още с Договора за ЕС от 1957 година. Той е основното средство за инвестиции в подобряване на човешкия капитал в общността, насърчаване на трудовата заетост и социалното приобщаване. Приоритетни дейности, които получават финансиране са подпомагане на намиране на работа, интегрирането на лица в неравностойно положение и гарантирането на по-добри възможности за живот.

За предишния програмен период (2007 – 2013 година) по фонда са инвестирани общо 115,6 млрд. евро. От тях 76,8 млрд. евро идват от бюджета на ЕС, 35,1 млрд. евро е националното съфинансиране и 3,7 млрд. евро идват от частни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още