IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Победата на Макрон във Франция дава нов импулс на предизборната кампания в Германия

Социалдемократите в Германия изостават в проучванията и ще използват победата на Макрон, за да мобилизират проевропейските избиратели да подкрепят Мартин Шулц

21:50 | 10.05.17 г. 2
<p>
	<em>Мартин Шулц и Ангела Меркел. </em>Снимка: Архив Ройтерс</p>

Мартин Шулц и Ангела Меркел. Снимка: Архив Ройтерс

Победата на Еманюел Макрон на френските президентски избори подготвя почвата за горещи предизборни дискусии в Германия за единната валута, пише Bloomberg.

Социалдемократите в Германия, които са коалиционни партньори на християндемократите на Меркел, изостават в социологическите проучвания и по всяка вероятност ще опитат да използват победата на Макрон, за да мобилизират проевропейските избиратели да подкрепят Мартин Шулц. Шулц е конкурентът на Меркел за канцлерския пост и беше председател на Европейския парламент. Изборите в Германия са на 24 септември.

„Макрон не иска парите на Германия, той иска солидарността й“, казва Марсел Фрацшер, директор на Германския институт за икономически изследвания (DIW). „Германия най-накрая трябва да приеме по-голяма отговорност за Европа. Строгата позиция на правителството в Берлин ще доведе до нова криза, ако не се предприемат необходимите европейски реформи“, допълва той. 

Външният министър на Германия и социалдемократ Зигмар Габриел зададе тона само няколко минути след като приключи изборният ден във Франция, когато заяви, че „времето на финансова ортодоксалност и размахване на пръст трябва да приключи“. На следващия ден Меркел заяви, че Германия е готова да помогне по всякакъв начин, но Франция трябва да поеме лидерството в реформирането на своята собствена икономика.

„Трябва да изчакаме новия президент да представи идеите и желанията си“, каза Меркел в понеделник. „Тогава ще видим какво общо имаме. Не виждам как промяна на нашите политики може да бъде приоритет“, допълни канцлерът.

Поражението за Марин льо Пен е добре дошло за Меркел и за ревностните защитници на Европейския съюз във всички държави членки, приоритетите на Германия действително не са се променили. Меркел остава противник на споделения дълг в еврозоната, потвърди говорителят й Щефен Зайберт. Всеки един натиск от страна на Париж за повече икономически стимули или за специален финансов министър на еврозоната ще се натъкнат на съпротива в Берлин.

„Социалдемократическата партия (SPD) знае само едно решение на всички проблеми: да се харчат повече и повече пари и да се увеличава дълга“, заяви Йенс Шпан, заместник финансов министър. „Става въпрос за структурни реформи и за повече инвестиции и растеж във Франция, в Германия и навсякъде в Европа“, допълва той.

Комбинацията от проевропейската позиция и призивите за повече разходи може да помогне на SPD да набере инерция след номинацията на Мартин Шулц за канцлер от началото на тази година.

В деня, когато Макрон отпразнува победата си, християндемократите (CDU) победиха SPD на изборите за местен парламент в Шлезвиг-Холщайн. На 14 май е вотът в Северен Рейн-Вестфалия – най-многолюдната провинция, където SPD управляват.

Михаел Щюбген, председател на работната група по европейските въпроси на християндемократите в Бундестага, казва, че споделените фискални инструменти в еврозоната не са популярни сред депутатите на Меркел. И докато това прави т.нар. еврооблигации немислими, Щюбген казва, че реформите във френската икономика и в ЕС като цяло са нещо, което определено трябва да се обмисли.

Във вторник министърът на финансите Волфганг Шойбле заяви, че германското правителство ще подкрепи всяко едно усилие от страна на Макрон за подсилване на еврозоната. По думите му обаче усилията за съживяването на икономиките винаги трябва да започват у дома. „Освен това някои от предложенията на Макрон изискват промени в договорите на ЕС, които не са реалистични“, посочва Шойбле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Е ти какво очакваш , нали затуй и пуснаха алкохолно-дъждовен червей да се "бори" с него ...голема борба и люта битка ше падне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 6 години
верно ли изборът в Германия е между Шулц и Меркел?Ако е така Меркел ще спечели безусловно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още