IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в топ 5 на ЕС по ръст на разходите за социална закрила през 2020 г.

Страната ни обаче е сред петте държави с най-нисък дял на разходите за социална закрила от БВП, според данни на Евростат

10:59 | 17.11.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

България е сред петте държави в Европейския съюз (ЕС) с най-силен ръст на разходите за обезщетения за социална закрила през 2020 г. в сравнение с 2019 г., показват ранните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Годишното увеличение на разходите за социална закрила у нас през 2020 г. е 15%.

Лидер е Малта с ръст на разходите за социална закрила от 28% за една година. На второ място се нарежда Ирландия с 21%, на трето е Кипър с 18%, а на четвърто – Чехия с 16%.

Най-малък е ръстът на разходите за социална закрила през 2020 г. спрямо 2019 г. в Швеция – 4%, Хърватия и Дания – по 5%, Полша – 6%, Франция и Германия – с по 7%.

разходи разходи

Разходите за обезщетения за социална закрила като процент от БВП се увеличават във всички членки на ЕС през 2020 г. спрямо 2019 г. Това обаче се дължи отчасти и на факта, че номиналният БВП е намалял в резултат на пандемията от COVID-19, уточнява статистическата агенция.

По този показател обаче България изостава и е в последните пет държави от ЕС.

Лидер по дял на разходите за социална закрила от БВП в ЕС е Франция с 36%, следвана от Австрия с 34% и Италия с 33%.

Най-нисък е делът на разходите за социална закрила в Ирландия – 15%, Латвия, Унгария и Литва – по 18%, България – малко над 18%.

социални социални

Обезщетенията за старост и болест/здравни грижи съставляват основната част от обезщетенията за социална закрила във всички държави членки, за които има налични данни, отбелязва Евростат. Други категории включват увреждания, преживели лица, подкрепа за семейство/деца, безработица, жилища и социално изключване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още