IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия не иска нова Студена война със Запада

Москва не се заяжда с Брюксел, но подобряването на отношенията с ЕС не може да бъде едностранен процес, оцени руският президент

17:55 | 17.06.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Владимир Путин. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: архив, Ройтерс

Русия не иска нова Студена война със Запада. Това каза руският президент Владимир Путин по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург, цитиран от Ройтерс.

По думите му той самият не иска да си мисли, че страната му влиза в нова Студена война.

„Сигурен съм, че никой не иска това. Ние със сигурност не го искаме“, отсече той и разкритикува експанзията на НАТО, като предупреди, че може да има последствия, ако алиансът продължи т.нар. от него „едностранна политика срещу Русия“.

Ако двете страни си сътрудничат в областта на отбраната, няма да има нова Студена война, заяви Путин.

По думите му Русия не се заяжда с Европейския съюз, като Москва е готова да работи за подобряване връзките си с блока, който все още е ключов търговски партньор на Кремъл.

Руският държавен глава омаловажи икономическите трудности, причинени от западните санкции, наложени заради кризата в Украйна, и от ниските цени на петрола. Путин очерта оптимистична картина за една икономка, която се възстановява и се отваря за бизнес с чуждестранни партньори, либерализирайки бизнес климата.

Коментарите му за готовността за подобряване на отношенията с ЕС идват в деня, в който Брюксел обяви, че ще удължи санкциите срещу Русия, наложени във връзка с анексацията на Крим през 2014 г. Путин оцени, че подобряването на отношенията не може да бъде едностранен процес.

Путин каза, че Русия е преодоляла успешно скорошните икономически трудности, говорейки за спадащата инфлация, отлива на капитали и запазването на международните валутни резерви.

„Русия съумя да разреши най-острите проблеми и в близко бъдеще разчитаме на възобновения икономически растеж“, каза държавният глава, който иска Русия да запише 4% годишен ръст.

„Поставихме си задача да осигурим икономически растеж от не по-малко от 4% на година“, коментира още той. Според него годишна инфлация от 4-5% е постижима в средносрочен план. Путин одобри и паричната политика на Централната банка на Русия.

Путин оцени и че глобалната икономика все още има структурни проблеми, а растежът тепърва трябва да бъде рестартиран.

Райън Чилкот от Bloomberg коментира по-важните акценти от Международния икономически форум пред Bloomberg TV Bulgaria и преди речта на Путин

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 31
redcretin
преди 7 години
А сууупер, кой беше Пу-тя? Оня грандомана в мини-формат с големите опашати КГБ лъжи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 44
абитуриент
преди 7 години
вземи си лекарствата и се успокой.........КРИМ е изконно РУСКА територия........немакой да ви пусне такъв гювеч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 43
khao
преди 7 години
класика, крадеца вика дръжте крадеца :) еми върни заграбените територии и след 10 години света пак може да погледна на вас като на хора, а не на *** в човешки дрехи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още