IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Нафтогаз": Украйна ще изгуби 2-3% от БВП от "Северен поток" 2

Русия ще опита да раздели Европа чрез новия газопровод, предупреждава ръководителят на украинската газова компания

10:34 | 11.04.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Загубата на транзита на руския природен газ ще се отрази „много болезнено“ за Украйна, каза ръководителят на „Нафтогаз“ Андерй Коболев в интервю за руската секция на Deutsche Welle. Според неговите изчисления транзитните такси, които компанията получава от „Газпром“, са в размер на 3,5 млрд. долара годишно, или 2-3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Украйна.

Неговият коментар е свързан с плановете на Русия да разшири „Северен поток“ и така да успее да заобиколи Украйна. Това ще бъде сериозен икономически удар за страната, признава Коболев. Другият проект, чрез който „Газпром“ планира да преустанови почти напълно транзита на газ през Украйна за Европа е „Турски поток“.

Във вторник германският канцлер Ангела Меркел заяви, че „Северен поток“ 2 ще бъде реализиран при яснота какво се случва с транзита на газ през Украйна. Преди месец обаче германските власти дадоха всички необходими разрешителни за строежа на газопровода в германската икономическа зона в Северно море. По този път тръгна и Финландия.

Андрей Коболев коментира пред DW, че със „Северен поток“ 2 Германия ще получава най-евтиния газ в Европа и това ще повиши конкуретоспособността на икономиката. Страната ще стане и основният, дори единствен, газов хъб на руския природен газ в Европа.

За него по този начин Русия ще опита тактиката „разделяй и владей“ на Стария континент. „Северен поток“ 2 ще позволи на руските власти да натискат другите страни – Полша, Словакия и други, изнудвайки ги с условия, подобни на тези за Германия.

Цената за това ще е на първо място политическа – след реализацията на подобен проект като газопровода Германия няма да има никакви основания да търси солидарността на останалите държави от Източна Европа, коментира още ръководителят на украинската газова компания. Това ще отслаби позициите на Берлин и по много други важни за развитието на ЕС въпроси, допълва още той.

Газопроводът ще има и своята икономическа цена - „Газпром“ ще получи възможност да увеличи пазарната си доминация в Европа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 18 rate down comment 2
ivanrog
преди 6 години
Хахахах, сега противопоставяме се на "Северен поток 2", защото е икономически не изгоден или по чисто политически причини?! От статията, ясно става, че цената на газта за Германия ще намалее, т.е. явно икономически има логика проекта. Дам, това намаление е за сметка на "посредниците" по пътя, но не искат ли всички да се намаляват посредниците, така както искате да купувате храната си от производителя. И сега най-много се оплакват тия "посредници" - Украйна и Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 6 години
просто губим пазарите си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
Стефчо
преди 6 години
в тая статия няма нищо вярно, вкл. заглавието. какво бвп на Украйна ще се намали след като тия такси потъват в джобовете на крадливата хунта. Още навремето Тимошенко захлеби с едни 11 млрд. заграбени такси, такаси върви и досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
Хааахаха...! Това по данни на НССИ (НАционалния Султански Статистически Институт) ли, или по Евростат? :lol: В кои граници са го мерили - преди или след Берлинския конгрес? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
data
преди 6 години
Свободата е скъпо удоволствие . За пример след Освобождението от турско робство родният БВП се влошава :) Няма безплатни неща !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
Achtung
преди 6 години
То пък един БВП.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
KPetkov
преди 6 години
Андрюха да почва да прави калкулации колко ще й струва на Украйна да се превърне в газов хъб за американския втечнен газ, вместо да реве, защо руснаците не го обичат.Изказването на Меркел обаче кърти :) "СП2 ще бъде реализиран при яснота какво се случва с транзита на газ през Украйна". Руснаците й казаха вече какво ще се случи: украинците могат да се надяват на около 15-20% от досегашните обеми. Останалото да си го пълнят с американски газ.Интересно защо американците драпаха да вкарат Украйна в НАТО докато руската военноморска база в Крим беше украинска територия, а сега нещо не бързат толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още