IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийски бизнесмен обвини в измама шефа на Citigroup

Според него измама в местен клон на банката показва системни проблеми, следователно са виновни и най-висшите ръководни кадри

15:41 | 05.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индийски бизнесмен обвини в измама шефа на Citigroup

Индийската полиция е регистрирала дело срещу главния изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит и други членове на борда на щатската банка по обвинения в измама в местен клон на финансовата институция, предаде АФП.

Делото е заведено въз основа на жалба на индийски бизнесмен, който твърди, че е загубил пари от въпросната измама. Той е подал оплакване срещу Пандит, който е от индийски произход, и още 10 старши мениджъри в компанията.

Обвиненията са във фалшификация на сметки, нарушаване на доверието и заговор. Съгласно индийското законодателство полицията регистрира даден случай, за да започне разследване, въз основа на което да се реши дали да бъдат повдигнати обвинения.

Миналата седмица полицията е арестувала местен служител на банката, който е обвинен, че е измамил инвеститори и е отклонил над 4 млрд. рупии (88 млн. долара).

Според бизнесмена Санджеев Агарвал, подал оплакването срещу ръководството на Citigroup, измамата „посочва системни проблеми“ в компанията. Според него е виновна цялата организация. Той твърди, че вследствие на измамата е загубил всичките си спестявания.

От банката са заявили, че подобни обвинения срещу старши мениджъри са абсолютно неоснователни.

Според анализатори обвинените мениджъри няма да бъдат изправени пред съда. „Това е местен случай с много малък шанс основния офис или топ мениджъри да са замесени в измамата пряко или непряко“, посочва местен икономист.

По-рано тази седмица във връзка със случая беше арестуван Санджай Гупта, старши мениджър в индийския производител на мотоциклети Hero.

Досегашното разследване е разкрило, че служители на банката в град Гургаон, където са базирани много международни компании, са фалшифицирали документи, за да отклоняват средства и да предлагат измамни инвестиционни схеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още