IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският министър на финансите: Ние не сме Испания

Уейн Суон оспорва тезата на икономист, че бумът в добивния сектор на страната е пред прекъсване, а това ще засегне пазара на недвижими имоти и банките

11:50 | 11.07.12 г. 1
<p>
	Уейн Суон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уейн Суон. Снимка: Ройтерс

Австралийският вицепремиер и министър на финансите Уейн Суон отрече, че икономиката на страната е изложена на риск от икономическа криза, подобна на испанската, определяйки тезата на бившия главен икономист на Morgan Stanley за Азия Анди Сие като „абсурдна“, съобщи CNBC.

„Това е абсурд – австралийската икономика и икономическите ѝ фундаменти са много силни. На годишна база ние растем с 4% и ще нараснем по-бързо от всяка друга развита икономика през тази и през следващата година“, каза Суон.

„Нека припомним фундаментите – връщането на бюджета ни към излишък през финансовата 2012-2013 г., ниска безработица, силно разкриване на нови работни места, рекордна инвестиционна линия в ресурсите – половин трилион долара. На коя планета живее всъщност той?“, риторично пита австралийският вицепремиер.

Сие, който е независим икономист с понякога спорни схващания, твърди, че Австралия е изправена пред опасността да се окаже следващата Испания заради зависимостта си от външното търсене, особено от най-големия си търговски партньор Китай, за когото той смята, че намалява скоростта по-бързо, отколкото предполагат данните за ръста на страната.

Австралийската икономика е силно зависима от добивния сектор, който дава 7% от брутния ѝ вътрешен продукт и половината от печалбата от общия износ на страната.

„В Испания държавните облигации привличаха парите от чужбина. Чужденците се струпаха върху испанските държавни облигации, тъй като те имат висока доходност и бяха много привлекателни. Тези пари от чужбина напомпаха балона в сектора на недвижимите имоти“, заяви Сие пред CNBC.

В случая с Австралия инвеститорите напъват да инвестират в добивния сектор. Сие смята, че прекратяването на бума в австралийския добивен сектор може да прекъсне този входящ поток, а последиците ще бъдат катастрофални.

Отгоре на всичко цените на жилищата в някои австралийски градове нарастваха с близо 10% годишно през последното десетилетие, водейки до вълна от кредити срещу обезпечения с ипотеки. Дългът на домакинствата в страната се задържа на ниво около 150% от разполагаемия им доход след 2006 г.

След като търсенето на ресурси от страна на Китай отслабва, Сие посочва, че това може да има страничен ефект върху пазара на недвижими имоти.

„Тъй като цените на суровините в световен мащаб се понижават, добивният сектор ще се свива и балонът на пазара на недвижими имоти ще се спука“, смята той. Според икономиста крахът на този пазар ще повлече и банковата система на страната.

Сие вижда ясен паралел с Испания, чиято икономическа криза бе предизвикана от срива на прегрелия пазар на жилища, оставяйки банките в страната с бреме от милиардни лоши дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 0
Phanagoria
преди 11 години
Коментарът на испанския финансов министър Елена Салгадо, направен през февруари 2010 г., че Испания не е Гърция;Португалия не е Гърция, на The Economist от април 2010 г.;Гърция не е Ирландия, на гръцкия финансов министър Георгиос Папаконстантино от ноември 2010 г.;Испания не е нито Ирландия нито Португалия, отново на Елена Салгадо от ноември 2010 г.;Ирландия не е в гръцки води, на ирландския финансов министър Брайън Ленихан от ноември 2010 г.;Нито Испания, нито Португалия са Ирландия, на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия от ноември 2010 г.;Испания не е Уганда, на испанския премиер Мариано Рахой от преди седмица;Уганда не иска да бъде Испания, на външния министър на Уганда в отговор на коментара на Рахой;Италия не е Испания, на Ед Паркър, изпълнителния директор на Fitch от юни 2012 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още