IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия е заплашена с "изгонване от рая"

Това, което виждаме в страната, е кредитен балон, който се основава на бум на суровини, твърди икономист

10:37 | 24.05.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Икономиката на Австралия зависи в голяма степен от износа на суровини за Китай<em>. Снимка: Ройтерс</em></p>

Икономиката на Австралия зависи в голяма степен от износа на суровини за Китай. Снимка: Ройтерс

Австралия наистина се справя доста добре. Докато голяма част от света страда от последиците от най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам, страната изживява най-силния икономически бум в своята история.

Австралия е основният бенефициент от на пръв поглед ненаситния глад за суровини на Китай. Но внимание: новата суперсила изпада в затруднения. Песимистите не изключват твърдо приземяване за китайската икономика, а  последиците за Австралия ще бъдат катастрофални, пише в свой анализ Wall Street Jornal.

Преди 25 години тогавашният министър на финансите Пол Кийтинг смяташе, че още има риск Австралия да се изроди в бананова република. Досега това така и не се случи. За последните 20 години страната расте без рецесия и се справи добре с финансовата криза в Азия през 1997 г., спукването на технологичния балон през 2000 г. и последната финансова криза. С равнище на безработица под пет процента, нисък държавен дълг и очакван растеж от около три процента за следващата година страната сякаш се намира в рая. 

Сега историята на успеха е заплашена от първите пукнатини: „Австралийското „чудо“ зависи от това, всичко в Китай да продължава да върви гладко“, казва Албърт Едуардс, стратег в Societe Generale. Но тук вече са се появили няколко предупредителни знаци. Възходът на промишленото производство на Китай през март падна до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, чуждестранните инвестиции в страната спадат за шести пореден месец, търсенето на кредити спада. Анализаторите очакват, че през тази година Китай ще отчете икономически ръст от едва осем процента след двуцифрени темпове на растеж в миналото.

Австралия живее в кредитен балон

Скептици като Нуриел Рубини предупреждават от известно време за твърдо приземяване. Професорът по икономика визира преди всичко високия процент на инвестициите в Китай -  около 50% от БВП - това не е устойчив ръст в дългосрочен план, показа опитът на други страни. Подобни възгледи са потвърждават и от Едуардс. „Казано просто, това, което виждаме в Австралия, е кредитен балон, който се основава на бум на суровини, който от своя страна зависи от още по-голям кредитен балон в Китай".

Значително забавяне на растежа в Китай вероятно ще доведе до срив на цените на суровините. С опустошителни последици за Австралия. Местният минен сектор допринася пряко и косвено за почти една пета от БВП и е най-бързо развиващата се индустрия. Продажбата на минни акции на фондовите пазари и падането на австралийски долар под паритета спрямо американския долар показват колко нервни напоследък са инвеститорите. Катастрофата обаче ще има последици далеч отвъд минния сектор.

Двадесет години на икономически растеж предизвикаха невероятен жилищен бум. Сидни, Мелбърн, Аделаида, Бризбейн и Пърт са пет австралийски градове, които са сред 15-те най-скъпи в света. Обратната страна на медала: със  съотношение от повече от 150% от разполагаемия доход австралийските домакинства имат един от най-високите дялове на дълга. Докато задлъжнялостта на домакинствата нараства ежегодно от 1990 г. насам със средно 15%, доходите също са се увеличили само с 6% - ясен показател за кредитния балон.

А евентуално спукване на кредитния балон вероятно ще предизвика по-тежка рецесия в Австралия. Държавата и домакинствата трябва да започнат да намаляват дълга си. Спасителни акции за банковия сектор, с потенциално опустошителни последствия за националния дълг, няма да бъдат изключени. Примерите на Ирландия и Испания не могат да бъдат забравени. Дали и кога това ще се случи, не може да каже. Предупредителните сигнали обаче не може да бъдат пренебрегвани повече. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
-Какво, спорет теб, е "добра" икономика? Бележеща постоянно "ръст" или такава, в която задлъжнялостта е минимална, а благата - все по-достъпни за човешкия й фактор не в средностатистически, а в масов порядък?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Руснаците имат още по-огромни количества суровини но това не ги направи най-добрата икономика....може би водката им е проблема????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
RedBot
преди 11 години
С това затъване в кредити няма да им се размине. Опита сочи, че затъне ли големия кораб потъват всички. Примери бол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Я стига Ако Китай не купува суровини ще купуват Индия Индонезия Виетнам Мианмар Япония Месо вълна и жито и захар Китаи в рецесия или не ще купува Проблема за Австралия е не че няма да може да си продава суровините а че ще ги продава на по-ниски цени Е просто ще намалее ръста но Австралия ще продължава да си бъде една от наи добрите икономики в света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Прехвалената глобализация явно носи позитиви, обаче всички излиза през носа накрая...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още