IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вътрешните полети в Китай ще изпреварят тези в САЩ до 20 години

От 2032 г. азиатско-тихоокеанският регион ще се превърне в световен лидер в авиотрафика, изпреварвайки Европа и Северна Америка

16:39 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вътрешните полети в Китай ще изпреварят тези в САЩ до 20 години

Броят на пътниците, придвижващи се с вътрешни полети в Китай ще надхвърли този в САЩ в следващите 20 години. Това обявиха във вторник от водещия американски самолетен производител Airbus, съобщава CNBC.

"Това е голяма новина", заяви Джон Лийхи, главен оперативен директор на клиентското подразделение на Airbus. "29% от всички приходи от пътнико-километри ще идват от азиатско-тихоокеанския регион", добави той, позовавайки се на бързия растеж в Китай.

"След 20 години вътрешен пазар номер едно ще бъде Китай, това е голяма промяна", каза още Лийхи.

На официална пресконференция в Лондон компанията очерта своята визия за глобалния авиопазар в периода 2013-2032 г. Прогнозите са, че търсенето ще нарасне с 3,6% до 29 266 самолета през разглеждания 20-годишен период. От Airbus добавиха също, че индустрията ще задели 4,4 трлн. долара за нови реактивни самолети и товарни кораби в продължение на следващите 20 години, ревизирайки в посока нагоре прогнозите си за растежа на сектора.

"Икономическият растеж, нарастващата средна класа, достъпността, леснотата на пътуване, урбанизацията, туризмът и миграцията са някои от факторите, подпомагащи свързаността между хората и регионите и това колко често те пътуват", обявиха от компанията в прессъобщение.

"Нарастващата урбанизация ще доведе до удвояване на мегаполисите от 42 днес до 89 през 2032 г. 99% от полетите на дълги разстояния в световен мащаб ще бъдат между такива градове", сочат още прогнозите на компанията.

"От 2032 г. азиатско-тихоокеанският регион ще се превърне в световен лидер в авиотрафика, изпреварвайки Европа и Северна Америка. Днес средно една пета от населението на развиващите се страни пътува със самолет всяка година. През 2032 г. делът им ще набъбне до две трети", посочва още от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още