IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кругман: Традиционните схващания на бизнеса няма да помогнат на Япония

Ефектът от мерките на централната банка за справяне с дефлацията са неутрализирани от исканията на бизнеса, смята Нобеловият лауреат

20:12 | 03.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кругман: Традиционните схващания на бизнеса няма да помогнат на Япония

Европейската централна банка (ЕЦБ) под ръководството на Марио Драги, който е прекарал по-голямата част от кариерата си в академичните среди и публичния сектор, успя да укрепи еврото, след като то беше на ръба да се срине.

Разбира се, има и бизнес лидери, които умеят правилно да анализират икономиката и академици, които не го умеят. Успехът в сферата на бизнеса обаче изглежда не означава непременно и разбиране на икономиката. Защо това е така, пита се Кругман?

Отговорът е, че държавата не е компания, отговаря си той, цитирайки заглавието на свой труд. Националната политика в сферата на икономиката, дори в малките страни, трябва да взема предвид редица фактори и обратни връзки, които рядко са от значение в бизнеса. Дори и най-големите корпорации например виждат само малка част от въздействието им върху собствените си служители, докато дори най-малките държави често продават стоки и услуги на своите жители. 

Замислете се какво се случва, когато един успешен бизнесмен се опита да приложи опита си от сферата на бизнеса в една затруднена икономика. Той вижда затруднената икономика като нещо като затруднена компания, която трябва да съкрати разходите и да стане по-конкурентоспособна. Бизнесменът мисли, че за да бъдат създадени работни места, заплатите трябва да бъдат орязани и разходите съкратени или в общи линии е нужно затягане на коланите. А дребни фактори като разходите за сметка на дефицита и печатането на пари със сигурност не биха могли да решат фундаментални проблеми, за каквито очевидно става въпрос.

В реалността обаче орязването на заплатите и разходите в една отслабена икономика само задълбочава проблема, който е ниско търсене. Разходи за сметка на дефицита и агресивното печатане на пари от друга страна могат доста да помогнат.

Как обаче тази логика може да бъде обяснена на бизнес лидерите, особено от интелектуалци и академици? Бъдещето на световната икономика може да зависи от отговора на този въпрос, предупреждава Нобеловият лауреат.

В Япония е много вероятно борбата срещу дефлацията да се провали, ако традиционните схващания, предпазливостта и инстинктите на бизнес лидерите надделеят над нетрадиционните, заключва Кругман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
stefanstefanov
преди 9 години
Нобелов лауреат по USA economic comedy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rmarkov
преди 9 години
http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още