IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпващите храни увеличават инфлационния натиск в Китай

Министерството на търговията свали информация с движението на цената на хранителните продукти през последната седмица

13:17 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През всяка една седмица от октомври цените на хранителните стоки в Китай растат, посочват от Министерството на търговията в страната, цитирани от CNBC. Това, заедно с поскъпващите суровини, повдига въпроси към китайските власти как да поддържат стабилен икономическия растеж.

Агенцията посочва още, че данните за цените на хранителните продукти са били достъпни само ден на сайта на институцията. От доклада е било видно, че към 31 октомври цените на храните само за седмица са се повишили с 3,7%. Най-голям ръст отчита свинското месо (10,4%), както и яйцата (6,4%).

В предходната седмица хранителната инфлация достигна ниво от 4,3%.

На този етап от Министерството на търговията отказват коментар на запитванията на CNBC по темата. Официалните данни за инфлацията в страната ще бъдат публикувани на 10 ноември.

Според оценката на Робин Син, анализатор от Morgan Stanley, ръстът на потребителските цени се удвоява през октомври именно заради по-скъпите храни. През септември инфлацията в Китай достигна 0,7% на годишна база, но тогава хранителните продукти отчетоха спад в цената от 5,2 на сто.

Инфлационният натиск, обхванал и други страни по света, обаче може да бъде пречка за Пекин да отслаби своята монетарна политика, коментира Брус Пан от China Renaissance. Това означава, че страната ще има нужда от допълнителни фискални политики, за да избегне стагфлацията. При стаглафцията цените растат, но това е съпроводено със спад на икономическата активност и води до висока безработица и свиване на потребителското потребление.

Очакванията все пак са, че Китай все още може да запише икономически растеж между 4 и 5% през четвъртото тримесечие на годината, допълва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още