IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

JPMorgan ще си плати за грешките

Банковият гигант ще плати 20 млн. долара заради ролята си при фалита на Lehman

23:58 | 04.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
JPMorgan ще си плати за грешките

Почти четири години след зрелищния фалит на Lehman Brothers друга банка от Wall Street ше трябва да понесе отговорност за тогавашните си сделки с инвестиционната банка.

Водещата американска финансова институция JPMorgan Chase ще бъде глобена с 20 млн. долара, защото според Комисията по търговията със стокови фючърси (Commodity Futures Trading Commission-CFTC) тя е разрешила на конкурента си да извършва повече сделки, отколкото е имал право, пише New York Times.

CFTC заяви в сряда, че JPMorgan Chase е предоставила на тогавашнния си бизнес партньор в последните две години преди фалита твърде голям кредит. Против правилата JPMorgan Chase е приемала за гаранция и клиентски влогове. Със заетата сума след това Lehmann е можела да спекулира, а на края колосът се срина на щатския пазар на недвижими имоти. Сривът през септември 2008 г. прати шокови вълни в целия финансов свят.

Клиентските депозити, които JPMorgan е приемала като активи на Lehman, са били в офшорни сметки в рамките на организацията. JPMorgan заяви в изявление, че признава грешките си при изчисляване на кредита, обаче сумите били ниски в сравнение с цялостния бизнес на Lehman. Финансовият регулатор порица JPMorgan също така, че клиентските пари са били освободени твърде късно след колапса на Lehman.

CFTC стигна до споразумение за сумата на глобите. Според New York Times предстоящата глоба ще е в размер на 20 млн. долара. „За CFTC това е висока сума“, пише вестникът. "За банка от сферата на JPMorgan това е нищо повече от грешка в закръгляне на резултата".


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
emilyyyyy
преди 12 години
защо ли не се учудвам въобще .. това е стара практика на JPMorgan още откакто съществува - фалира други банки след което ги поглъща .как иначе ще се превърне в третата по големина банка в света с пазарна капитализация повече от 350 млрд $ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Иван Митев
преди 12 години
Поредно доказателство, че банките са обречени жертви на сегашното НЕПРИГОДНО държавно финансово управление, заради което се развива стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още