IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street тества победа на Ромни

Пазарите отчитат намерението на републиканския кандидат за президент да смени председателя на Федералния резерв Бернанке, ако спечели изборите

16:11 | 25.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Wall Street тества победа на Ромни

Wall Street започва да разиграва сценария за политиката на Федералния резерв и лихвените проценти, ако републиканецът Мит Ромни бъде избран за президент на САЩ, пише CNBC.

Пазарите отчитат намерението на Ромни да смени председателя на Фед Бен Бернанке, ако спечели изборите в Щатите. Освен това републиканецът остро критикува паричната политика на централната банка.

“Изборите могат да повлияят на всичко – от разходите по ипотеките до цената, на която САЩ се финансират от дълговите пазари. На риск са изложени трилиони долари, както и бъдещето на зелените пари”, коментира фонд мениджърът Аксел Мерк.

Според Мерк деканът на Columbia Business School Глен Хъбърд е фаворитът на Ромни за стола на Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г. Според анализаторът Хъбърд ще започне да “прибира ликвидността скоро, след като оглави Фед”.

Самият Хъбърд предполага, че е възможно Бен Бернанке да запази поста си, въпреки твърденията му, че няма намерение да оглавява американската централна банка за трети мандат.

Други анализатори пък смятат, че Ромни може да си промени мнението, ако стане американски президент, под натиска на икономическите условия. 

Съществува и въпросът дали Ромни няма да настоява за затягане на паричната политика преди мандатът на Бернанке да изтече.

По принцип президентът не може да принуди председателят на Федералния резерв да подаде оставка. Но, ако съдим по броя на доброволните оставки непосредствено след избори, следващият президент ще посочи следващия председател на институцията и поне един член на борда й.

Според последните проучвания на общественото мнение Мит Ромни печели подкрепата на 47% от избирателите, а сегашният президент Барак Обама, който се бори за втори мандат – 45%, съобщи АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още