IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски хакери заплашват енергийната система на САЩ?

Зловреден софтуер може да прекъсне захранването на цели градове

12:04 | 13.06.17 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Руски хакери са разработили софтуер, който им дава възможност да блокират енергийната система на САЩ, пише The Washington Post, позовавайки се на американски учени.

Вирусът, наречен CrashOverride, е причинил срив на енергийната система на Украйна през декември 2015 година, допълва изданието.

С модификация този софтуер може да бъде използван и срещу енерийната система на САЩ и друга важна инфраструктура, твърдят от софтуерната компания Dragos. Според експертите руски хакери, подкрепяни от Кремъл, вече са показали интерес към атаки срещу енергийната система на страната.

Зловредният софтуер може да остави без захранване или други услуги цели американски градове, опасяват се експертите. 

Американското Министерство на вътрешната сигурност каза, че разследва софтуера, но не разполага с доказателства той да е засегнал важна инфраструктура в САЩ, допълват от БТА.

Руски хакери са обвинявани за намеса в изборите в САЩ, спечелени от Доналд Тръмп. Преди дни по време на Петербургския икономически форум руският президент Владимир Путин беше категоричен, че Москва няма никакво участие в подобни действия, но не изключи възможността "руски националисти" да са атакували американските системи.

За руския президент обаче никакви атаки на хакери не са в състояние да променят нагласитге на избирателите и резултатите от изборите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 8
KPetkov
преди 6 години
По-лесно си управляват раята. Пуснат им "Хакери" и после им разправят, че Путин ще дойде да им скапе енергийната система, ако не гласуват за Хилъри и не изхвърлят Тръмп от Белия дом. Вярно е, че голяма част се връзват и почват да обясняват как това са го гледали в Умирай трудно 4, 5, 6 и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 7
v_tin
преди 6 години
Ключовата дума е "МОЖЕ". Може и да атакуват, ама може и да не атакуват. Както казапутин преди няколко дни- сами се плашат и им трябва хапче за истерия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis12
преди 6 години
ам дано ай нека им я прекъснат и да пукалдясат там .... а дано .... тъкмо нема бълват повече простотии ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
Тия руски хакери като от Матрицата. Нямат спирка. Дали могат да правят злато (биткойни) от желязо или засега силите им стигат колкото да бутнат най-великата страна във вселената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още