IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките в САЩ мечтаят за неочаквани приходи заради ранна ваксина за коронавируса

Ако драматичният ход на пазара на облигации продължи, това може да доведе до подобряване на печалбите от кредитиране, според анализатори

09:06 | 21.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Печалбите на банките се определят до голяма степен от разликата между разходите им за лихви, които те плащат по депозити на клиенти или за краткосрочни заеми, и лихвите, които получават от отпуснатите кредити. Когато лихвените проценти се повишат, доходите от лихви се повишават по-бързо от разходите за финансиране.

Не е гарантирано обаче, че лихвените проценти ще продължат да се увеличават или че кривата на доходността ще се засилва, т.е. че разликата между краткосрочните и дългосрочните лихвени проценти ще бъде по-голяма. Стръмна крива е добра за банките и тя се засили рязко в понеделник, като разликата между доходността от 2-годишните и 10-годишните американски държавни облигации се увеличи до 0,78 процентни пункта - най-голямата от 2018 г. насам.

Федералният резерв на САЩ посочи, че ще поддържа краткосрочните лихвени проценти ниски до края на 2023 г. и ще купува държавни ценни книжа, за да контролира дългосрочните лихвени проценти.

„Нуждаем се от засилваща се крива и абсолютните нива да станат по-високи, което е обратното на това, което Фед казва, че ще прави. Въпросът е дали има достатъчно растеж, за да може Фед да промени перспективите си“, коментира Брайън Клайнханцл, банков анализатор в KBW.

Той и други анализатори предполагат, че рязкото нарастване на цените на банковите акции може да се дължи отчасти на късите продавачи, които затварят позициите си. От началото на годината индексите на американските банки спаднаха с близо 30% за годината.

Главен финансов директор на една голяма регионална банка коментира пред Financial Times при условие за анонимност, че малкият ръст на доходността по 2-годишните държавни ценни книжа в понеделник показва, че „има някакви очаквания, по-големи от нула, Фед да повиши лихвите през следващите две години“. Това дава положителна перспектива за банките.

Той също така предполага, че намаляващият кредитен риск подкрепя ралито. „Инвеститорите се суетят и се опитват да отгатнат в каква степен ще са лошите кредити“, коментира източникът на изданието. Перспективата за ваксина намалява рисковете, че продължителната икономическа слабост ще тласне бизнеса и потребителите към неизпълнение на задълженията им към банките.

Майк Майо, анализатор от Wells Fargo, казва, че „един ден не създава благоприятна среда за банките, един ден не определя ситуацията при банковите акции“. Този ден със сигурност обаче е донесъл печалби спрямо алтернативни инвестиции за инвеститорите, които притежават банкови акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още