IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия ще похарчи 855 млн. долара за сигурността на Световното по футбол

Властите очакват подновяване на антиправителствени протести

13:28 | 24.05.14 г.
Бразилия ще похарчи 855 млн. долара за сигурността на Световното по футбол

Бразилия ще похарчи 1,9 млрд. реала (855 млн. долара) за осигуряването на сигурността и безопасността по време на Световното първенство по футбол, на което страната ще е домакин от 12 юни до 13 юли, предава MarketWatch.

"Подобряване на обществената сигурност ще бъде едно от най-големите изпитания за Бразилия", посочи министърът на правосъдието на южноамериканската страна Жозе Едуардо Кардозо.

Бюджетът включва разполагането на 57 000 военни части и около 100 000 полицаи, както и закупуването на ново оборудване и оръжия, посочи правосъдният министър.

"Сигурността на Световното първенство се планира от дълго време", отбеляза Жозе Едуардо Кардозо. "Различни полицейски групи в страната работят заедно за първи път в опит за постигане на по-добро сътрудничество в борбата с престъпността, дори и след футболния турнир", допълни той.

Представителите на правителството се опитаха да разсеят опасенията за възможно прилагане на насилие. Министърът на отбраната Селсо Аморим заяви, че армията ще използва "главно несмъртоносни оръжия".

По време на Купата на Конфедерациите по футбол, която бе своеобразна генерална репетиция за Световното първенство, бразилското население проведе серия от демонстрации срещу лошото състояние на публичните услуги. При сблъсъците с властта пострадаха стотици хора.

Очакванията на правителството са протестите да бъдат подновени с началото на Световното първенство по футбол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още