IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Русия все още има интерес да се намесва в изборите в САЩ?

Отношенията на Москва със Запада се влошиха доста след все по-шокиращите твърдения за руска намеса в чужбина

18:25 | 05.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

"Всъщност вярно е обратното. Колкото по-голям е натискът (върху Русия), толкова по-малко е желанието и готовността за отстъпки", заяви тя.

Докато специален прокурор Робърт Мълър разследваше вероятно съглашателство на кампанията на Тръмп през 2016 г. с Русия, Москва увеличи усилията си да остави своя отпечатък на други места - Сирия, Либия и политическите дебати в цяла Европа.

През годината руски агенти бяха обвинени за нападение с нервнопаралитично вещество във Великобритания, за опити за хакерска атака срещу централата в Холандия на международната организация за забрана на химическите оръжия, както и в опити да провалят референдума в Македония с цел да й попречат да се присъедини към НАТО и ЕС.

Дори и след като през февруари екипът на Мълър повдигна обвинения на около десетина руснаци, свързани с Агенцията за изследвания на интернет, така наречената ферма за тролове в Санкт Петербург, нейните спонсори открито продължиха да вземат на прицел американската общественост.

Единият от проектите й, новинарски портал на име USA Really, отразява събитията около силно оспорваната предизборна надпревара за американския Конгрес и следи отблизо кервана с мигрантите, който се придвижват от Латинска Америка на север.

"Да, ние сме руски сайт. Говорим на американците за Америка. Но нима това е забранено?", каза в интервю за Асошиейтед прес главният редактор на портала Александър Малкевич, който е открит привърженик на Тръмп. "Дали влияем на читателите? Всяка медия иска да го прави /../ и какво от това?".

Малкевич призна, че руско-американските отношения е малко вероятно да се подобрят, без значение какво ще стане утре - и изрази интерес към изборите за президент в САЩ през 2020 г. Той критикува и това, което определя като мита за американската демокрация. Това е единият от начините, по които руската манипулация на социалните медии в САЩ, както се твърди, обслужва интересите на Кремъл: като дискредитира западната демокрация, което подсилва аргумента на Путин пред неговите избиратели, че авторитарният му модел на управление е най-добрият.

"Засилващата се конфронтация със Запада и фокусирането върху нея в националните телевизии вероятно е допринесло за затвърждаването на това чувство за крепост под обсада", една от метафорите на Путин за съвременна Русия, каза Липман. "И да се вречеш на лидера не е въпрос само на лоялност, а дори на национална сигурност и национална идентичност", добави тя.

Много от руснаците, обвинени за намеса в кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. или се минали в нелегалност, или са се преместили. Някои са прекратили присъствието си в социалните мрежи. Други са сменили работата си.

Един от обвинените, че е работник във фабриката за тролове, Сергей Полозов, обяви в руската социална мрежа "В Контакте", че "използва печалната си известност за добра кауза", както и че е убедил руската цензура да блокира четири украински новинарски портала. Той се зарече, че ще продължи да се бори срещу тези, които "се опитват да влачат Русия в калта" и благодари "на тези, които искат да се присъединят към него в борбата срещу информационните врагове".

Фабриката за тролове междувременно се е преместила в по-големи офиси в Санкт Петербург, само на 2,5 км от предишното място.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Защо Русия все още има интерес да се намесва в изборите в САЩ? ЗАЩОТО ВСЕКИ ИСКА ДА СЕ МЕСИ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ.Иначе дори и В. Жириновски разбра, че да се вдига тост за който е да е нов президент на янките е безсмислено и глупаво.Дълбоката държава вкарва всички в 1 коловоз. Разликите са само козметични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още