IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина отново е изправена пред криза

Как е възможно това отново да се случи в страна, която навремето бе по-богата от всичките си латиноамерикански съседи взети заедно?

08:32 | 06.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Макри все пак започна толкова добре 

След като пое властта през декември 2015 година, Макри отбеляза добър старт. 

Той изостави валутния контрол, запазена марка на Фернандес, и реши продължителен спор с държателите на суверенни облигации, по които Аржентина бе обявила неплатежоспособност. Благодарение на това страната най-накрая остави зад гърба си фалита. През октомври 2017 година управляващата коалиция спечели убедително парламентарните избори и бъдещето на Макри изглеждаше безоблачно. 

Високите разходи за труд и активните синдикати, известни с лекотата, с която обявяват стачки, продължават обаче да стряскат инвеститорите. Големите чуждестранни инвестиции, обещани от Макри, така и не дойдоха, а централната банка изглежда е парализирана в опитите да се справи с риска от инфлация, произтичащ от намаляването на субсидиите. 

Когато САЩ вдигнаха водещите си лихви миналата година, парите започнаха да изтичат от Аржентина и други по-рискови пазари с нововъзникваща икономика. Всичко това оказа натиск върху песото и принуди централната банка да вдигне водещите си лихви, което още повече притисна икономиката. Порочният кръг от страх, ниски частни инвестиции, рецесия и инфлация се засили. 

На фона на възобновилите се страхове дали Аржентина ще може да плаща дълговете си, Макри договори споразумение за стендбай финансиране на стойност 56,3 милиарда долара с Международния валутен фонд. 

В сделката бе включен ангажимент, че през 2019 година правителството ще заличи първичния си бюджетен дефицит. За да постигне тази цел, администрацията на Макри оряза още субсидии, което допълнително подхрани инфлацията. 

Междувременно референтните лихви на централната банка, които институцията получава при емитирането на краткосрочни ценни книжа, скочиха до над 74 %. Те блокираха и без това малкото кредитиране, което бе останало на разположение за компаниите и домакинствата. 

Кристина, част 2? 

Някои аржентинци започнаха да си спомнят с носталгия за управлението на Фернандес. Бившият президент Фернандес остава популярна сред гласоподавателите с ниски доходи, които спечелиха от щедрите социални разходи при правителствата й от 2007-2015 година. 

Фернандес може да се окаже за Макри препятствие, трудно за преодоляване, ако се кандидатира за нов мандат на изборите през октомври. 

Тъй като икономиката пострада под властта на Макри, мнозина инвеститори се опасяват, че завръщане на лявата Фернандес ще влоши нещата. Уловката е, че когато инвеститорите са нервни заради политическата нестабилност, те изнасят пари от Аржентина. Това пък затруднява Макри да прилага традиционните си мерки и да бъде преизбран. 

Президентът вече бе принуден да прегърне някои популистки мерки, включително данъци върху износа на зърно и замразяване на цените на основните храни - две характерни инициативи от времето на Фернандес. 

Това поражда притеснения у инвеститорите, според които тези мерки противоречат на пропазарната платформа на Макри. 

С наближаването на вота през октомври единственото сигурно нещо в Аржентина е, че през предстоящите месеци ще цари несигурност.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още