IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционерите на София Комерс одобриха нови привилегировани акции за до 5 млн. лв.

КФН обаче е наложила принудителна административна мярка да не се гласуват едно или повече търгови предложения в размер на общо до 2 млн. лв.

10:08 | 18.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Акционерите на София Комерс одобриха нови привилегировани акции за до 5 млн. лв.

Акционерите на София Комерс – Заложни къщи АД гласуваха за издаването на нови привилегировани акции с общ номинален размер до 5 млн. лв., съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

Съветът на директорите е овластен да определи окончателните параметри на емисията нови привилегировани акции, да изготви проспект за публичното им предлагане, да определи тяхната емисионна стойност, а изпълнителният директор е овластен да избере инвестиционен посредник по публичното предлагане.

Цялата идея за издаване на привилегировани акции е разделена на четири точки, които са били одобрени единодушно от представените 1 623 171 акции, или 73,12%, от общия брой акции с право на глас.

КФН обаче е наложила принудителна административна мярка (ПАМ) да не се гласува петата точка от дневния ред, а именно - Съветът на директорите да бъде овластен да отправи от името на дружеството, в рамките на 24 месеца от вписването на протокола от общото събрание на акционерите в Търговския регистър, едно или повече търгови предложения към акционерите на дружеството в размер на общо до 2 млн. лв.

През тази година изтича 10-годишният срок на привилегированите акции на София Комерс – Заложни къщи АД и те трябва да бъдат конвертирани в обикновени. По проспект по тях трябва да бъдат платени 10 дивидента. Първият беше 0,4 лв., а следващите 9 - по 0,75 лв., от които последният трябва да бъде гласуван в средата на 2016 г.
В момента привилегированите акции са 400 хил., а обикновените - 2 млн. броя.

Цената на обикновените акции се понижава с 42,61% за последните 12 месеца до 4,017 лв. за акция, като е гласуван и брутен дивидент от 1 лв., поради което спадът с отчитане на дивидента е 28% (преди данък дивидент от 0,05 лв. за физическите лица).

Цената на привилегированите акции се смъква с 23,82% за последните 12 месеца до 4,19 лв. за ценна книга, като е изплатен и брутен дивидент от 0,75 лв. С него спадът намалява до 11% (преди данък дивидент от 5% за физическите лица).

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава една обикновена акция на дружеството.

Свързани компании:

София Комерс - Заложни къщи АД - Обикновени акции(SCOM)

София Комерс – Заложни къщи - Привилегировани акции - падежирали(6SO)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Така е - обща стойност 5 КБ, не 5 милиона броя. Те ако са толкова бройки, отде Жабокът ще изкара пари за да плаща по 3 МБ дивидент на година? Още не толкова силни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
15%
преди 8 години
Марияне, нещо не ти върви с мненията и статиите за СК! Мисля, че ще се наберат 5 мил. лева, а не нови 5 млн. акции! Ама четете ги тези работи де :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още