IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три причини за ръст на БФБ през 2020 г.

Трудно се вярва в БФБ, когато Wall Street отчита рекорди всеки ден, но има възможност за обрат, твърди Цветослав Цачев в интервю за Investor.bg

10:20 | 17.01.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

На фона на печалното представяне на българския фондов пазар сред анализаторите не липсват и оптимисти, които очакват възможен обрат на БФБ.

Главният инвестиционен консултант на „ЕЛАНА Трейдинг" Цветослав Цачев отчита все пак, че е трудно да се запази вяра в българския капиталов пазар след повече от две години на потъване на нашите акции, при положение, че Wall Street отчита нови рекорди всеки ден. В същото време икономиката на България се справя сравнително добре, доходите и спестяванията растат, а парите се насочват в много посоки, само не и към нашите публични дружества, отчита Цачев, чийто фокус е върху инвестиционните консултации, прогнозите, обучението и образователните проекти.

Само индексите на фондовите пазари в България и Украйна отчетоха спад през 2019 г., показва анализ на Investor.bg на база 19 индекса от региона на Централна и Източна Европа. Родният SOFIX е на минус с 4,43% за 2019 г., докато всичките 19 индекса в региона са със среден ръст от 15%. Дъното се заема от украинският PFTS със спад от 8,89% до 509,65 пункта. Но спадът при украинците се случва след силно повишение през 2018 г. и общо за двете години има ръст с 62%. При SOFIX обаче и 2018 г. беше слаба, а общо за последните 3 години има спад с 3,12%. През 2018 г. SOFIX отново беше сред 3-те най-слаби индекса в регион.

Негативните новини от 2019 г. не свършиха дотук. „Българска фондова борса“ АД отчете едва 333,6 млн. лв. оборот през 2019 г., което е спад с 39% на годишна база, показват изчисления на Investor.bg, на база данни на пазарния оператор. Само за декември 2019 г. той е 33 млн. лв., като намалява с 64% на годишна база. Това е най-слабият оборот на родната борса за последните 18 години, след едва 161 млн. лв. през 2001 г. Рекордните 9,95 млрд. лв. са регистрирани през 2007 г., когато и индексът SOFIX достигна рекорд от близо 2000 пункта.

Дали обаче най-лошото не е зад гърба ни? Въпреки отчетените спадове по определени показатели е налице тенденция за нарастване на набрания капитал чрез борсата, като през 2019 г. компаниите са набрали финансиране в размер на 329 798 641 лв., което е над два пъти повече спрямо предишната година, отчете преди няколко дни изпълнителният директор на „Българска фондова борса“ АД Маню Моравенов. 

„Положителното обаче е, че има драстично увеличение на набирането на капитал през борсата - нещо, което ще се задълбочи като тенденция през 2020 г.", каза и Димитър Георгиев от „ЕЛАНА Трейдинг", в интервю за Bloomberg TV Bulgaria

Според Цачев все пак съществува възможност за  нова тенденция след скромния растеж от декември миналата година досега, „въпреки че ръстът се дължи основно на поскъпването на „Доверие Обединен Холдинг“ и обичайната подкрепа от някои други акции, които в края на годината винаги се покачват с няколко процента. Вероятността за коренно подобрение на борсовата среда през новата 2020 г. не е много висока, но заслужава внимание“, пояснява Цачев пред Investor.bg. 

Той обвързва надеждите за краткосрочен възход с подобрението на резултатите на индустриалните компании. По думите му някои от най-търгуваните дружества, които изнасят голяма част от продукцията си, са усетили рецесията в промишлеността в Германия.

„Става въпрос за няколко акции, които отчетоха осезаемо поевтиняване поради тази причина и в същото време могат бързо да покажат добри резултати. Съдейки по предишното представяне на цените им при позитивни изненади на финансовите им резултати, ръст от 10-20% още през първото полугодие е минимумът, който може да се очаква. Подборът им трябва да зависи не толкова от глобалната среда, а от доверието в мениджмънта на компаниите и сигурността, че няма да има изненадващи финансови ходове. Или меко казано, да се предпочитат доказалите се като коректни компании“.

Завършилият макроикономика специалист обръща внимание и на финансовия сектор, също с голямо присъствие на фондовата борса, който за разлика от индустрията няма толкова натрупани негативи за последната година. Според Цачев обаче инвеститорите са настроени скептично и това, за разлика от индустриалния сектор, изисква да се случат други събития.

Едно от тях според експерта би било  доказателства от страна на банките, че не са пълни с лоши кредити на свързани лица. „Или присъствие на чуждестранен миноритар, който да е гаранция за добри практики в управлението на компанията. И едва на следващ етап е нужно да видим намерения за плащане на дивиденти, защото сами по себе си ниските коефициенти за оценка не са достатъчни, за да предизвикат ръст на акциите“, пояснява Цачев.

Главният инвестиционен консултант на „ЕЛАНА Трейдинг“ откроява и трета причина за възможен ръст на нашата борса през годината - листването на нови компании.

„Това е нещо, за което се говори всяка година, и е ясно, че БФБ няма да се изпълни изведнъж с нови публични предлагания. Има няколко проекта, които предстои да бъдат осъществени, като всяко IPO ще допълни с интересни компании описаната дотук стратегия за покупка на индустриални акции през първата половина на годината и добавяне на финансови книжа, които са изключително евтини“, заключва експертът, който работи за „ЕЛАНА“ от 2003 г. и е сертифициран от КФН  инвестиционен консултант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 4 години
То всичко много хубаво, но как да вярваме на главен меринджей/брокер и т.н. на компания , която преди години даваше доходност близо до банковите лихви сега и много под тях тогава с доста дълги периоди на отрицателна доходност без нищо да се прави по случая. Ами ако БФБ губи ИЗЛЕЗ от там и намери друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още