IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите договорни фондове в България за 2021 г.

Във финалното класиране участват 96 фонда, разделени в 7 категории според рисковия им профил

11:07 | 25.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Как се представиха договорните фондове в България и колективните инвестиционни схеми през 2021 г. и кои са най-добрите сред тях? Представяме ви шестата годишна класация за най-успешните колективни инвестиционни схеми в България на Investor.bg, която беше представена в рамките на десетото издание на Investor Finance Forum.

От 2019 г. в класацията се включиха български управляващи дружества, които не са членове на Българската асоциация на управляващите дружества, но предоставят данни за своите продукти. От 2020 г. разширихме обхвата на класацията и включихме и борсово търгуваните фондове, създадени от регистрираните в България управляващи дружества.

При изготвянето на класацията са използвани данни за 127 договорни фонда, в т.ч. и ETF, управлявани от 26 управляващи дружества.

Според заложените критерии във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31 декември 2017 г. и с нетни активи над 500 хил. лв. през предходните шест месеца - 96 фонда. Те са разделени в 7 категории според рисковия им профил.

"Тексим Консервативен фонд" отново печели в категорията „Фонд на паричните пазари“ с 1,550 точки, а втори остава "Тренд Фонд Консервативен" с 1,450 точки.

В категория „Фонд в облигации“ лидер е "ДСК Алтернатива 2", който събира 9,300 точки и се изкачва от второто си място миналата година. За втора поредна година на втора позиция е "Елана Фонд Свободни Пари" с 8,675 пункта, а трети е "ДСК Алтернатива" с 8,400 пункта.

В категорията „Смесен консервативен фонд” победител за втора поредна година е "Капман Фикс" с 6,900 точки. „Елана Еврофонд” остава на второ място с 5,450 точки, а трети е „С-Бондс“ с 5,350 точки.

ДФ "Райфайзен (България) Глобален Микс" грабва короната в категорията „Смесен балансиран фонд“ с 19,625 точки, следван от „ДФ Ди Ви Баланс“ с 19,375 точки, а трети остава „ДФ Конкорд Фонд-1 Акции и Облигации“ със 17,925 точки.

В категорията „Фондове в акции, Развиващи се пазари“ първото място е за "Адванс Източна Европа" с 8,200 точки, а „Адванс Инвест“, който три поредни години беше лидер в категорията, отстъпва на второ място с 6,775 точки. Третата позиция за втора поредна година е за „Конкорд Фонд-5 ЦИЕ“ с 6,650 точки.

На първо място в категорията „Фонд в акции Глобален фокус“ е „ОББ Глобал Детски Фонд“ с 12,675 точки. На второ място се изкачва "Ди Ви Динамик", който миналата година беше трети, с 12,525 точки, следван от „Компас Глобъл Трендс“ с 12,375 точки.

В последната категория „Фонд в акции България“ победител е "Куест Вижън" с 16,275 точки, след като миналата година беше на трето място. Второто място с равен брой точки - 16,05, си поделят "Конкорд Фонд-3 Сектор Недвижими Имоти" и "Инвест Кепитъл Високодоходен".

Критерии

Класацията се изготвя съгласно пет основни критерия, които остават непроменени спрямо предходната година. Изборът на критерии е предопределен от желанието на „Инвестор.БГ“ да достигне до продуктите на пазара в страната, които не само са се представили най-добре през последните месеци, но и са отчели сравнително добри резултати през последните 3 календарни години.

Критериите са следните:

Доходност от началото на годината (към 31.10.2021 г.) – изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди ежегодната Конференция на компанията (ноември). Изчислява се, като НСА/дял (нетна стойност на активите на един дял) към 31.10.2021 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2020 г. (съответно последен работен ден на предходната година) по данни на БАУД и УД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2021 г.), изчислено по методологията на БАУД – стандартното отклонение за изменението на НСА/дял на седмична база за последната една година. Стандартното отклонение е измерител на нивото риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, респ. на доходността на един фонд за период от 1 година.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2020 г.) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2020 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2017 г. (съответно последен работен ден на предходната година). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период по-голям от 1 година, в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2020 г.), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвръщаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет на адрес: http://www.emmi-benchmarks.eu

Стандартното отклонение за 3-годишния период се изчислява по същата методология като стандартното отклонение за последната една година към 31.10.2021 г. 3-гoдишнoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe e изчиcлeнo нa бaзa ceдмичнoтo измeнeниe нa cтoйнocттa нa един дял зa пepиoд oт 3 г. и aнюaлизиpaнo cлeд тoвa. Πo-виcoĸoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нa фoндa. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpъщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31.10.2021 г. - използвани са публични данни от Правила, ДКИ, Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Не са използвани пълните разходи на ДФ, защото не разполагаме към момента с информация за всички участници в класацията. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%. Останалите четири критерия са оценени  с еднакви тегла – 22.5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години. Общият сбор на всички тегла е 100%.

Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например, ако оценяваме 3 фонда, първото място получава 3 точки, второто – 2 т., а третото – 1 т. След това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория. При равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината (към 31.10.2021 г.).

Разпределението на фондовете съгласно рисковия им профил в 7-те категории е:

- Фондове на паричен пазар – 2 бр.

- Фондове в облигации – 12 бр.

- Смесени-консервативни фондове – 7 бр.

- Смесени-балансирани фондове – 25 бр.

- Фондове в акции – Развиващи се пазари  – 10 бр.

- Фондове в акции – Глобален фокус  – 18 бр.

- Фондове в акции – България – 22 бр.

Разделението е на база критериите на БАУД, по данни на БАУД и участниците в класацията. Фондове в акции, като най-рисков тип фондове, са разпределени в 3 допълнителни категории на база географски принцип.

Класацията за 2020 г. вижте тукза 2019 година вижте тук, тази за 2018 гможе да откриете тук, от 2017 г. - вижте тук, а първата класация - за 2016 г., е тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Цар Симеон
преди 2 години
*Еон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Цар Симеон
преди 2 години
Два дни след тази публикация - един коментар. Има ли после някой, който се чуди защо БФБ е на това ниво? Иван, добър коментар, само бих допълнил - цялата класация да отпадне направо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Eon
преди 2 години
Пет години са достатъчен период за първоначални анализи. Основните изводи, които се набиват на очи, през моята призма, при едно сравнение с класацията през 2016:- категорията за фондове на паричния пазар може да отпадне, каква класация правим с две фонда? Разбирам, че това е основна категория фондове, но очевидно MMFR повлия негативно на тази категория в страната.- банковите УД-та продължават да намаляват участието си сред призьорите. Изводът, който си правя е, че явно в такива бюрократични структури трудно виреят такива все още иновативни за нас продукти, респ. не се инвестира в добри специалисти.- голямо УД като Елана също бележи отстъпление.- тоталния лидер в първата класация ОББ АМ бележи последователна деградация и от три първи места през 2016, две първи, второ и трето място през 2017 сега присъства само с едно първо място. Явно това незадоволително представяне е и една от причините за сливането на всичките им фондове в един и превръщането му в захранваща схема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още