Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Кои са най-успешните договорни фондове в България за 2017 г.?

Investor.bg класира 99 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории

Кои са най-успешните договорни фондове в България за 2017 г.?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

"ДСК Фонд на Паричния пазар в Евро" на  "ДСК Управление на активи" АД  е най-добрият фонд в категорията „Фондове на парични пазари“ на втората годишна класация за най-успешните договорни фондове в България на Investor.bg.

Фондът печели 5,700 точки, колкото има всъщност и вторият класиран -  „ДСК Фонд на Паричния пазар“, но заема  първо място, защото според правилата на класацията при равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината към 31. 10. 2017 г. (повече за методологията вижте по-долу, б. ред.).

Класацията беше представена в рамките на шестото издание на Investor Finance Forum, който се провежда в момента, като за нея са използвани данни за 115 договорни фонда, управлявани от 28 управляващи дружества. Поради заложените критерии във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31.12.2013 г. Това са 99 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории.

Още по темата

„Изключително съм щастлив, че успяхме да спазим поредно наше обещание – дадено преди около година – тази класация да стане традиционна и ще бъде подготвяна всяка година“, каза при обявяването на победителите главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов. 

В другите категории „ЕЛАНА Фонд Свободни Пари“ печели приза за „Фонд в Облигации“ с 9,775 точки.  През миналата година той бе на второ място. Сега негови подгласници са „ОББ Платинум Облигации"  (8,975 точки) и "ЦКБ Гарант" (8,625 точки).

В категорията „Смесен консервативен фонд“ печели "ЕЛАНА Еврофонд" с 4,225 точки. "Капман Фикс" с 3,875 точки е на второ място, а ТОП 3 се затваря от "ПИБ Гарант".

Отново фонд на „Елана“ печели битката в най-голямата по брой участници категория - „Смесен  балансиран фонд“. „ЕЛАНА Балансиран USD Фонд“ събира 22,725 точки, а на втора позиция се класира „ЕЛАНА Балансиран EUR Фонд“ с  21,600 пункта. Трети е „ОББ Балансиран Фонд“ с 20,550 пункта.

Фондът „Селект Регионал“ на „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД оглави класацията в категорията „Фонд в акции Развиващи се пазари“ с 8,325 Пункта. На второ място е „Адванс Инвест“ със 7,875 пункта, а на трето - „Адванс Източна Европа“ със 7,200 пункта.

В категорията „Фонд в акции Глобален фокус“ разликата между първия и втория е доста малка. Но все пак първото място е за „ОББ Патримониум Земя“ с 10,600 пункта, а вторият - „Селект Дивидент“, събира 10,300 точки. На трето място се нарежда „Алфа Избрани Акции“ с 9,450 пункта.

В последната категория „Фонд в акции България“ победителят е „ОББ Премиум Акции“ със 17,800 пункта. На второ място се нарежда „ДСК Растеж“ със 16,575 пункта, а трети е  „ЕЛАНА Високодоходен Фонд“. 

Годишната класация на договорните фондове в България е изготвена за фондове, управлявани от дружества, които са членове на БАУД. Основната причина за този генерален избор е фактът, че на страницата на БАУД се предоставя ежедневно унифицирана публична информация за НСА/дял (нетна стойност на активите на един дял) за всеки договорен фонд.

С цел по-обхватен характер на класацията през 2017 г. бяха поканени и други български управляващи дружества, които не са членове на БАУД, да предоставят данни за своите продукти. Съответно в класацията на договорните фондове в България през 2017 г. са включени колективни инвестиционни схеми (КИС), управлявани от 28 УД (24 дружества, които са членове на БАУД, и 4 дружества, които не членуват в асоциацията към 31.10.2017 г.).

Класацията се изготвя съгласно пет основни критерия, които остават непроменени спрямо предходната година.

Изборът им е предопределен от желанието на Investor.bg да достигне до продуктите на пазара в страната, които не само са се представили най-добре през последните месеци, но и са отчели сравнително добри резултати през последните 3 календарни години (минимален препоръчителен инвестиционен хоризонт за по-нискорисковите продукти). 

гледано: 13469   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Ето и критериите в нашата класация:

Доходност от началото на годината (към 31.10.2017) – изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди ежегодната Годишната Конференция на Компанията (ноември). Изчислява се като НСА/дял към 31.10.2017 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2016 г. (съответно последен работен ден на предходната година) по данни на БАУД и УД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2017), изчислено по методологията на БАУД – стандартното отклонение за изменението на НСА/дял на седмична база за последната една година. Стандартното отклонение е измерител на нивото риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, респ. на доходността на един фонд за период от 1 година.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2016) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2016 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2013 г. (съответно последен работен ден на предходната година). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период по-голям от 1 г., в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2016), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвращаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет на адрес: http://www.euribor.org.

Стандартното отклонение за 3-годишния период се изчислява по същата методология като стандартното отклонение за последната една година към 31.10.2017 г. 3-гoдишнoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe e изчиcлeнo нa бaзa ceдмичнoтo измeнeниe нa cтoйнocттa нa един дял зa пepиoд oт 3 г. и aнюaлизиpaнo cлeд тoвa. Πo-виcoĸoтo cтaндapтнoтo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нa фoндa. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpaщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31. 10. 2017 г. - използвани са публични данни от правила, ДКИ, Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Не са използвани пълните разходи на ДФ, защото не разполагаме към момента с информация за всички участници в класацията. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%. Останалите четири критерия са оценени  с еднакви тегла – 22.5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години. Общият сбор на всички тегла е 100%.

Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например – оценяваме 3 фонда. Първото място получава 3 т., второто – 2 т., а третото – 1 т. след това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория. При равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината (към 31.10.2017).

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
Здравейте,
заглавието " Кои са най-успешните български договорни фондове в България за 2017 г.? " е по-подходящо. В класацията са включени само договорни фондове с регистрация в България. Ще бъде интересно да се направи класация и на чуждите ДФ.

Още от Bloomberg TV
България става домакин на инициативата „Три морета“