Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Кои са най-добрите договорни фондове в България за 2019 г.

Investor.bg класира 110 фонда, управлявани от 28 управляващи дружества, които са разделени според рисковия си профил в седем категории

Кои са най-добрите договорни фондове в България за 2019 г.

Investor Finance Forum. Снимка: Investor Media Group

Как се представиха договорните фондове в страната ни през тази година и кои са най-добрите сред тях? Представяме ви четвъртата годишна класация за най-успешните договорни фондове в България на Investor.bg, която беше представена в рамките на осмото издание на Investor Finance Forum. Повече за методологията ще откриете по-долу.

При изготвянето на класацията са използвани данни за 110 договорни фонда, управлявани от 28 управляващи дружества. Според заложените критерии във финалното класиране участват договорни създадени преди 31.12.2015 г., и с нетни активи над 500 000 лв. през предходните шест месеца - 90 фонда. Фондовете са групирани в седем категории, разделени спрямо рисковия им профил.

 „ДСК Алтернатива 2“ е заема първо място в категорията „Краткосрочен фонд в облигации/фонд на паричен пазар“ на вече традиционната класация. Фондът печели 4,125 точки. Втори е миналогодишният победител „ДСК Алтернатива“, следван от „Конкорд Фонд-6 Облигации“.

В категорията „Фонд в облигации“ първото място е за „ЦКБ Гарант“ със 7,875 точки. Втората и третата позиция са съответно за „ОББ Платинум Облигации“ и „Райфайзен Консервативен Фонд (България)“.

Състезанието в категория „Смесен консервативен фонд“ за трета поредна година печели „ЕЛАНА Еврофонд“ с резултат от 4,450 точки, следван от „Капман Фикс“ и „ПИБ-Гарант“.

„ЕЛАНА Балансиран USD Фонд“ взима първото място в най-голямата по брой участници категория – „Смесен  балансиран фонд“, с общо 24 претендента. Втората позиция е за „Конкорд Фонд-1 Акции и Облигации“, а третата – за „ДСК Стабилност – Европейски акции“.

В категорията „Фондовете в акции, Развиващи се пазари“ първото място за втора поредна година е за „Адванс Инвест“ със 7,900 точки. Позицията си от миналата година запазва номер 2 „ПФБК ВОСТОК“. Третата позиция тази година е за „Селект Регионал“.

Колкото до „Фонд в акции Глобален фокус“ миналогодишният първи запазва лидерската позиция – това е „Селект Дивидент“ с резултат от 12,750 пункта. Втори е миналогодишният трети „ПИБ-Авангард“, а след него застава „СКАЙ Глобал ETFs“.

В последната категория „Фонд в акции България“ победителят също се запазва без промяна от миналата година – „Профит“, с 15,075 точки. Втори е „Куест Вижън“, а веднага след него се нарежда „Тексим България“.

Годишната класация на договорните фондове в България е изготвена за ДФ, управлявани от УД, които са членове на БАУД. Основната причина за този генерален избор е фактът, че на страницата на БАУД се предоставя ежедневно унифицирана публична информация за НСА/дял (нетна стойност на активите на един дял) за всеки договорен фонд. С цел по-обхватен характер на класацията, през 2019 г. бяха поканени и други български управляващи дружества, които не са членове на БАУД, да предоставят данни за своите продукти. Съответно, в класацията на договорните фондове в България през 2019 г. са включени КИС, управлявани от 28 УД (25 дружества, които са членове на БАУД, и 3 дружества, които не членуват в Асоциацията към 31.10.2019 г.).

Класацията се изготвя съгласно пет основни критерия, които остават непроменени спрямо предходната година. Изборът на критерии е предопределен от желанието на „Инвестор.БГ“ да достигне до продуктите на пазара в страната, които не само са се представили най-добре през последните месеци, но и са отчели сравнително добри резултати през последните 3 календарни години (минимален препоръчителен инвестиционен хоризонт за по-нискорисковите продукти). Критериите са следните:

Доходност от началото на годината (към 31.10.2019 г.) – изборът на дата се предопределя от желанието да се използва представянето на договорните фондове към последния приключил календарен месец преди ежегодната Годишна Конференция на Компанията (ноември). Изчислява се като НСА/дял към 31.10.2019 г. се раздели на НСА/дял към 31.12.2018 г. (съответно последен работен ден на предходната година) по данни на БАУД и УД.

Стандартно отклонение за последната една година (към 31.10.2019 г.), изчислено по методологията на БАУД – стандартното отклонение за изменението на НСА/дял на седмична база за последната една година. Стандартното отклонение е измерител на нивото риск. Отразява колебанието в нетната стойност на активите на един дял, респ. на доходността на един фонд за период от 1 година.

Анюализирана доходност през последните 3 календарни години (към 31.12.2018 г.) – изчислява се на база стойностите на НСА/дял към 31.12.2018 г. (съответно последен работен ден на предходната година) и НСА/дял към 31.12.2015 г. (съответно последен работен ден на предходната година). Анюализирането представлява превръщане на стойност, изчислена за период по-голям от 1 г., в годишна стойност.

Коефициент на Шарп (към 31.12.2018 г.), на база анюализирана доходност през последните 3 календарни години. За безрискова норма на възвращаемост за периода се използва средната стойност на индекса EONIA (ефективен лихвен процент по овърнайт депозити в евро). Индексът се изчислява и обявява ежедневно от Европейската централна банка и стойностите му се публикуват в интернет на адрес: http://www.emmi-benchmarks.eu Стандартното отклонение за 3-годишния период се изчислява по същата методология като стандартното отклонение за последната една година към 31.10.2019 г. 3-гoдишнoтo cтaндapтнo oтĸлoнeниe e изчиcлeнo нa бaзa ceдмичнoтo измeнeниe нa

cтoйнocттa нa един дял зa пepиoд oт 3 г. и aнюaлизиpaнo cлeд тoвa. Πo-виcoĸoтo cтaндapтнoтo oтĸлoнeниe пoĸaзвa пo-pиcĸoвo yпpaвлeниe нa фoндa. Коефициентът на Шарп измepвa нивoтo нa възвpaщaeмocт нa вcяĸa дoпълнитeлнa eдиницa пoeт pиcĸ. Πo-виcoĸитe cтoйнocти нa пoĸaзaтeля пoĸaзвaт, чe дoxoднocттa e пocтигнaтa пpи пo-ниcĸи нивa нa pиcĸ.

Такса управление на ДФ към 31.10.2019 г. - използвани са публични данни от Правила, ДКИ, Проспекти на ДФ и/или предоставени данни от участниците в класацията.

Теглата на критериите са определени по същественост. Такса управление е избрана с цел да се покаже колко конкурентен е даден продукт на пазара. Не са използвани пълните разходи на ДФ, защото не разполагаме към момента с информация за всички участници в класацията. Теглото на такса управление в крайното класиране е 10%. Останалите четири критерия са оценени с еднакви тегла – 22.5%, за да се отрази както представянето от началото на годината, така и резултатите им през последните 3 календарни години. Общият сбор на всички тегла е 100%. Във всяка категория фондовете получават точки на база своето представяне, като броят точки зависи от заетото място. Например – оценяваме 3 фонда. Първото място получава 3 т., второто – 2 т., а третото – 1 т. след това точките в категорията се претеглят с посочените по-горе тегла. Общият максимален резултат е равен на броя фондове, сравнявани в дадена категория. При равен резултат предимство получава фондът, който има по-висока доходност от началото на годината (към 31.10.2019).

При изготвянето на класацията са използвани данни за 110 договорни фонда, управлявани от 28 управляващи дружества. Поради заложените критерии, във финалното класиране участват договорните фондове, създадени преди 31.12.2015 г., и с нетни активи над 500 000 лв. през предходните шест месеца - 90 фонда, които са разделени съгласно рисковия им профил в 7 категории:

- Краткосрочни фондове в облигации/Фондове на паричен пазар – 6 бр.

- Фондове в облигации – 9 бр.

- Смесени-консервативни фондове – 5 бр.

- Смесени-балансирани фондове – 24 бр.

- Фондове в акции – Развиващи се пазари – 10 бр.

- Фондове в акции – Глобален фокус – 16 бр.

- Фондове в акции – България – 20 бр.

Разделението е на база критериите на БАУД, по данни на БАУД и участниците в класацията. Фондове в акции, като найрисков тип фондове, са разпределени в 3 допълнителни категории на база географски принцип.

Класацията от 2018 г. може да откриете тук, а от 2017 г. - вижте тук.

гледано: 15413   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
6 гласа

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
https://***/5bitcoin5 Най-добрия сайт за печелене на крипто валута ,играйте игри и печелете с безплатната валута от сайта !
0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това ли е странциата!?? Анализ/сайт на ниво ученик от 6ти клас... засрамете се - сложили сте картинки с ниска резолюция, дето даже не се кликат а header-a с колоните е сложен само на пъравата картинка! Липса на какъвто и да е било професионализъм :(

Още от