IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интересен търг с акции на HR Capital предстои в петък

За първи път цената няма таван и за купувачите може да стане неприятно, ако високият интерес при записването се запази

08:35 | 17.12.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Интересен търг с акции на HR Capital предстои в петък

В петък предстои открит търг за 220 000 акции от капитала на „Ейч Ар Кепитъл“ АД на пазара BEAM на „Българска фондова борса“ АД. Минималната цена на предлагането е 4,48 лв. за акция, като предлагащият акционер „Уеб Финанс“ ЕООД ще я въведе в 13:15 ч. До 13:45 ч. ще се натрупват оферти и до няколко минути след това ще има сделки. Важно е да се уточни, че няма максимална цена, като тя е безкрайност.

Защо може да стане интересно?

Защото на 15 декември 2021 г. бяха пласирани 330 000 акции при фиксирана цена от 4,48 лв., а презаписването беше 10,62 пъти. А търсенето възлезе на 15,7 млн. лв. Сделките бяха 616. Най-голямата беше за 56 533,12 лв., което означава, че поръчката е била за 598 хил. лв. Сумата е почти половината от цялата емисия за 1,48 млн. лв.

Само за илюстрация, ако всички тези поръчки за 15,7 млн. лв. се въведат под формата на пазарни и няколко високи лимитирани при предлагане на само 220 000 акции, цената на акция ще отлети на ниво от 71,36 лв. - 16 пъти над стойността ѝ от 15 декември.

Надеждите са инвеститорите да проявят разум и да играят с лимитирани поръчки, където има максимална цена. Но напоследък инвеститорите показаха че нямат спирачки, като играха агресивно на търговете на BEAM за акции на Биодит, Син Карс, Импулс 1, Смарт Органик и Дронамикс (а преди дни за Ейч Ар), като винаги удряха горния ценови диапазон.

В посока, че търгът в петък може да стане неприятен за купувачите текат и коментарите в темата за “Ейч Ар Кепитъл” АД във форума на Investor.bg.

Как ще протече търгът и каква информация ще има във всеки момент?

В 13:15 ч. ще се видят текущата (референтна) цена за борсов код HRC (цената ако аукционът приключваше в този момент), количеството акции (дали има търсене за 220 000 бр.) и ако има търсене за повече - за колко точно повече. Това "повече" се нарича излишък и може да бъде например 123 567 акции. В този момент цената може да е например 5 лв. с излишък на търсенето от 50 000 акции, или да е 4,48 лв. с излишък на предлагането от 20 000 акции (ако към този момент е въведено търсене за само 200 000 акции, а предлагането е за 220 000).

Приближаваме се към финала в 13:45 ч. Да приемем например, че сега е 13:40 ч. Моментната  цена се е качила към 5,15 лв. и има излишък от търсене на тази цена от, да речем, 10 247 акции.

Секунди преди 13:45 ч. - всички желаещи да купят са чакали този момент и въвеждат поръчките си.

Става 13:45 ч. цената изведнъж отива на ниво от 7 лв. Аукционът влиза във фаза на волатилност от минимум 2 минути и през това време инвеститорите наддават още. Тогава аукционът може да влезе в нова фаза, наречена удължена волатилност, която може да е и 10 минути и повече. Така някъде между 13:45 и 14:00 ч. би трябвало да настъпи моментът, когато търговската система прекрати търга и срещне търсенето и предлагането на текущата цена към този момент. И съответно произведе сделки. До този момент всеки кандидат купувач може да изтрие поръчката си, ако прецени, че нещата са станали прекалено напечени.

Как щеше да е още по-трудно за купувачите?

Сега купувачите виждат цената и ще могат да си определят някакво ниво, на което да ударят спирачка и да кажат „повече не качвам цената“. Защото аукционът е открит. Ако беше закрит, в своето опиянение по BEAM емисиите инвеститорите можеше да въведат толкова много пазарни и лимитирани поръчки, че когато сървърът сключи сделките, да се изненадат неприятно - по горния пример може да са купили на ниво от 71,36 лв. например.

Така че едно е ясно - кандидат-купувачите на търга на 17 декември (петък) трябва да направят анализ на „Ейч Ар Кепитъл“ АД и да решат каква е максималната цена, която биха платили, защото този път инвестиционният посредник по предлагането не им е "свършил работата" и не е сложил таван на цената (включително не я е фиксирал).

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Ейч Ар Кепитъл АД временна емисия(HRC1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Няма страшно, така за 1 ден може да увеличат капитала не 3.5 пъти, а 35 пъти. Балон, скоро на БФБ през задната порта БИЙМ ще има уникорни, дето не струват и 1 лев и трябва през година-две да набират още и още капитал. Само дето няма от кого вече ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още