IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венецуела твърди, че има повече нефт от Саудитска Арабия

Имаме достатъчно нефт за 200 години, казва венецуелският президент Уго Чавес

13:13 | 17.01.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Венецуела твърди, че има повече нефт от Саудитска Арабия

В края на 2010 г. Венецуела е разполагала с доказани нефтени залежи от 297 млрд. барела, с което детронира Саудитска Арабия като страната с най-много нефт в света, се казва в изявление на правителството в Каракас, съобщава Ройтерс.

По думите на венецуелския енергиен министър Рафаел Рамирес новооткритите през 2010 г. нефтени находища в района на Ориноко са увеличили общите запаси на страната с 41%.

Във възторжена реч пред парламента на страната президентът Уго Чавес заяви, че нефтените резерви на Венецуела надхвърлят тези на Саудитска Арабия.

„Имаме достатъчно нефт за 200 години“, казва Чавес в реч, в която за пореден път отхвърли обвиненията, че е диктатор и се оплака, че несправедливо е „демонизиран“ от западните медии.

Според анализатори обаче в миналото някои страни, включително Саудитска Арабия и Венецуела, са преувеличавали запасите си от нефт. Те посочват, че липсата на независима оценка поражда съмнения за точността на данните.

Данните за нефтените резерви на някои страни членки на Организацията на страните износителки на петрол (OПЕК) не са се променяли от години, което предполага, че новооткритите залежи съвпадат точно с количеството добит петрол.

По данни на ОПЕК през 2009 г. Саудитска Арабия е разполагала с 264,59 млрд. барела, докато откритите залежи във Венецуела са възлизали на 211,17 млрд. барела.

Предимството на Саудитска Арабия е, че повечето от залежите й са от конвенционален, лек, лесен за добиване нефт. Депозитите в Ориноко, от друга страна, са от изключително тежък нефт, който трябва допълнително да се преработва или да се смесва с по-лек, за да може да се продава.

Преди година американската научна агенция U.S. Geological Survey обяви, че ако цената за добива не беше от значение, от района на Ориноко могат да се добият 513 млрд. барела нефт.

Според някои експерти поради специфичните геоложки особености не е сигурно колко от този нефт може наистина да бъде извлечен и дори при цени, близки до 100 долара за барел, експлоатацията на тези находища ще е прекалено скъпа.

По думите на Рамирес доказаните залежи от природен газ на Венецуела през 2010 г. са нараснали с 5% на годишна база до 195 трлн. кубически фута. Венецуела заема 8-мо място в света по залежи на природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Според мен, защото демократичните правителства, бидейки само за кратко на власт, се продават евтино и така това национално богатство изтича навън. Докато диктаторите имат (малко) по-дълъг хоризонт на мислене. Недостатъците на демокрацията. Справка - нашите находища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 13 години
Защо наличието на големи залежи от нефт винаги движи тези страни към диктатури - Саудитска Арабия Кувейт Венецуела Иран Либия Ирак Русия Казахстан Нигерия ? Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Pastir2
преди 13 години
Аве, тоа човек да не иска Венецуела да стане следващата цел на американската армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
varna
преди 13 години
Те и да го имаха, когато го твърди *** като Чавес, няма как нормален човек да повярва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още