IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът става твърде скъп за Азия заради глобалната енергийна криза

Купувачи от региона отлагат сделки, но това рискува да ги остави без запаси в критични моменти

21:40 | 17.06.22 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силният ръст на спот цените на азиатския природен газ принуждава някои вносители да се откажат от плановете си спот цените на азиатския природен газ принуждава някои вносители да за електроцентралите, съобщава Bloomberg.

Цените на втечнения природен газ в Северна Азия се покачват до 40 долара за милион британски топлинни единици (293 кВтч), което е най-високо ниво от повече от три месеца, посочва агенцията.

Ръстът на цените е породен от опасения за глобално свиване на доставките, според търговци.

Някои азиатски купувачи сега не желаят или не могат да купят втечнен природен газ по текущите спот цени. Те избират да чакат евентуален спад на цените, за да попълнят запасите си. Това обаче ги поставя в риск да изпаднат в недостиг в случай на екстремно време или други големи смущения.

Пазарът на природен газ продължава да се разтърсва от тревожни новини, които поддържат натиска върху спот цените.

Тази седмица Москва засили натиска си върху европейския пазар, като намали подаваните обеми по газопровода „Северен поток“. Отделно ключов терминал в САЩ е затворен заради пожар.

Търговците се опасяват, че Европа ще замени загубените руски доставки с втечнен природен газ, което ще остави по-малко количества за Азия.

Засилването на глобалната конкуренция за намаляващо количество наличен втечнен природен газ през останалата част от годината заплашва да повиши цените и да увеличи сметките за електроенергия. Пауза в спот покупките от чувствителни към цените купувачи в Азия, като Индия, може да осигури известно облекчение на пазара.

Китай, най-големият вносител на втечнен природен газ в света през 2021 г., намали спот покупките тази година заради коронавирусните ограничения. До зимата обаче търсенето ще се възстанови.

Китайските вносители на втечнен природен газ не искат да купуват спот доставки на текущи цени, тъй като ще реализират загуба от продажбата на вътрешния пазар.

Междувременно Пакистан пусна търг за закупуване на четири товара за втечнен природен газ за доставка през юли, за да облекчи недостига на суровината в страната и силния ръст на цените на електроенергията. Не е ясно обаче дали страната, която не разполага с пари в брой, ще може да закупи пратките при тези спот цени.

Разбира се, има азиатски вносители – като японските компании за комунални услуги например, както и някои търговски къщи, които нямат друг избор, освен да купуват втечнен газ на спот пазара на текущи цени. Те имат електроцентрали или клиенти, които нямат алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 9
ing5rov
преди 1 година
... тъй както беше в кома ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
Борката
преди 1 година
CNN: Путин разказа за загубата на суверенитета на ЕС и края на еднополярния световен ред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
ing5rov
преди 1 година
ходи да си плацикаш скумрията със "зеленият водород" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Борката
преди 1 година
По-евтин е от този с цветовете на дъгата. Различава се по надписите на бутилките, Q+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
zelka007
преди 1 година
Само за протокола си питам , скъп ли ви е зеленият водород ... ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още