IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Прекъсване на доставките на петрол от Иран може да вдигне цените с 20-30%

Прогнозата обаче е при положение, че липсва компенсиращо предлагане, а освен това ембаргото от 1 юли може вече да е калкулирано в цените

10:13 | 18.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Прекъсване на доставките на петрол от Иран може да вдигне цените с 20-30%

Прекратяването на доставките на петрол от Иран може да доведе до повишаване на цените на суровината с 20-30%, заяви говорителят на Международния валутен фонд Дейвид Холи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Холи припомни, че подобни числа са били посочени в наскоро публикувания прогнозно-аналитичен доклад на финансовата институция за състоянието и перспективите пред световната икономика.

Той обаче подчерта, че тази прогноза върви с „две съществени уговорки“. В най-голяма степен това е „липсата на компенсиращо увеличаване на доставките от други източници“, изтъкна говорителят. На второ място „според нас настоящите цени на петрола, съдейки по всичко, вече в известна степен отчитат последиците от петролното ембарго“, което ще бъде наложено върху Иран, добави той.

Предполага се, че като компенсираща мярка може да се използва освобождаването на част от стратегическите запаси на петрол от развитите страни, но Холи не пожела да коментира евентуалните последици от подобен ход.

Той напомни само, че „цената на петрола вече отразява значителното увеличаване на добивите в страните-членки на ОПЕК“, визирайки организацията на държавите-износителки на петрол.

От 1 юли влиза в сила наложеното от европейските страни ембарго върху вноса на петрол от Иран, въведено заради отказа на Ислямската република да спре разработването на ядрената си програма, за която се подозира, че има не само мирни цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още