IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите у нас се увеличиха с 61% за година

Близо два пъти по-силен е ръстът при хибридите

13:28 | 11.06.14 г.
Електромобилите у нас се увеличиха с 61% за година

Използването на електрически и на хибридни превозни средства в България се увеличава. Общият брой на превозните средства с изцяло електрическо задвижване се е увеличил с 61% на годишна база към 31 декември 2013 г., а на хибридните – със 119% (регистрирани са 366 електрически и 586 хибридни превозни средства).

Това сочат данни от доклада за изпълнението на Националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, вкл. на електрическата мобилност. Като цяло изпълнението на предвидените за 2013 г. мерки и дейности в плана протича съгласно предварително установения обем и график, посочват от пресцентъра на кабинета, който днес се е запознал с доклада за изпълнението на плана през миналата година.

По данни към април в България има около 2000 електромобила, като в това число влизат и хибридите. От Индустриален клъстер "Електромобили" прогнозираха пред Investor.bg, че очакват до 3 години електромобилите в България да бъдат двойно повече.

Налице е повишен интерес от чуждестранни инвеститори за производството у нас на агрегати, компоненти и детайли за водещи компании от автомобилостроенето, се посочва още в доклада.

В него се припомня също освобождаването от началото на миналата година на електромобилите от данък върху превозните средства и определянето от 1 януари т. г. на данъка за останалите категории превозни средства в зависимост от екологичните им характеристики.

В доклада са представени и приоритетите за изпълнение през 2014 г. Те са свързани основно с разширяване на зарядната инфраструктура.

Към момента станциите за зареждане на електромобили са не повече от 20 на територията на цялата страна, а броят им трябва да достигне приблизително 7000, според препоръка на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още