IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в дъното на класацията по продажби на електромобили в Европа

Продажбите в региона като цяло растат с бързи темпове

17:33 | 14.08.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	През първото полугодие най-много електромобили в Европа са били продадени във Великобритания. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

През първото полугодие най-много електромобили в Европа са били продадени във Великобритания. Снимка: архив, Ройтерс

България остава на дъното на класацията по продажби на електромобили в Европа, макар и тенденцията е секторът да върви към ръст.

През първата половина на годината у нас са били продадени само 20 нови електрически автомобила, съобщават от Асоциацията на европейските автомобилни производители, цитирани от БТА. По същото време на миналата година са били реализирани само 2 продажби. 

При хибридните електроавтомобили организацията реализира нулеви продажби.

През първото полугодие най-много електромобили в Европа са били продадени във Великобритания - 14 838. Следват Франция с 10 427 продадени електромобила, Германия с 9 600, Холандия с 6 700 и Швеция с 3 368.

Продажбите са били най-слаби в Латвия, където са реализирани само 9 електромобила, както и в Румъния - с 11. След нас са Гърция с 21 продадени електромобила и Литва с 22.

Като цяло в Европа са били продадени над 52 хиляди електроавтомобила при 29 хиляди за същия период на миналата година, т.е. ръстът в продажбите достига около 78 на сто.

В сегмента хибриден електромобил за първите шест месеца на 2015 г. най-силно е било търсенето във Франция - над 27 хиляди продадени коли. Следват Англия с над 23 хиляди, Италия - над 13 хиляди, Германия - над 11 хиляди.

При този сегмент на Стария континент за 6-те месеца на годината са били реализирани над 109 хиляди автомобила при 90 хиляди за полугодието на 2014 г., т.е. е отчетен ръст от 21 на сто.

Според експерти стимулите за електрическата мобилност в България са основно в две посоки: национален стимул - освобождаване от годишен данък на автомобила, и общински стимули - безплатно паркиране на електромобили на синя и зелена зона в София и Бургас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Както се оказва, даже не сме и на дъното. Но какво да се прави: и токът и бензинът скъп. Жива тяга ни дай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Ццц... така ли се пише новина. Ето как трябва да е: БОМБА: Хиляда % ръст на електромобилите у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още