IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla записа рекордни продажби за първото тримесечие

Производството ѝ обаче се е свило заради проблемите с Covid-19 в Китай

14:39 | 03.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският производител на електромобили Tesla отчете рекордни продажби за първото тримесечие, като до голяма степен изпълни очакванията на анализаторите. Въпреки това производството се е свило спрямо предходното тримесечие заради прекъсвания във веригите на доставките и спирането на работата на завод в Китай, предава Ройтерс.

„Това беше изключително трудно тримесечие заради прекъсванията във веригата на доставките и политиката за нулев Covid на Китай“, заяви в Twitter главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. „Невероятната работа на екипа на Tesla и на ключовите доставчици спаси положението“.

Tesla е продала 310 048 превозни средства през тримесечието, което представлява леко повишение спрямо предходното тримесечие и с 68% повече спрямо година по-рано. Wall Street очакваше компанията да продаде 308 836 превозни средства, сочат данни на Refinitiv.

Tesla е произвела 305 407 коли от януари до март, под бройката от 305 840 за предходния отчетен период.

Най-високо оцененият производител на автомобили в света се справя с пандемията и проблемите с веригите на доставките по-добре от своите конкуренти, а новият му завод в Шанхай тласка растежа на компанията нагоре.

Междувременно Tesla планира да поднови производството в звеното си в Шанхай в понеделник според двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса. Тогава компанията очаква първата част от служителите ѝ да бъде освободена от блокадата на града, наложена за справяне с нарастващия брой случаи на Covid-19.

Производството в шанхайския завод, който е отговорен за правенето на коли за китайския пазар и е особено важен износен център, беше спряно на 28 март. Тогава правителството въведе двуетапна блокада, която започна от района, в който се намира звеното на Tesla.

И все пак плановете за подновяване на дейността могат да се променят спрямо политиките на Шанхай, свързани с Covid-19, коментира един от източниците.

Първоначално Tesla се надяваше да спре работа само за четири дни, но отмени плановете си за производство в петък и събота, защото властите удължиха срока на рестрикциите в източната половина на града. В момента целият Шанхай е под блокада.

Седемдневното спиране е едно от най-дългите, откакто заводът започна работа в края на 2019 г. Tesla произвежда 6000 броя Model 3 и 10 000 Model Y седмично в Шанхай, коментира един от източниците.

Гигантът обяви, че е продал общо 295 324 седана Model 3 и Model Y, а от Модел С и Model X е продал 14 724 през последното тримесечие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още