IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава фабриката край Берлин за бъдещето на Tesla в Китай?

Заводът на американския електромобилен гигант в Шанхай е под натиск, тъй като местните конкуренти наваксват разликата при продажбите

11:27 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск сряза лентата на първата гигафабрика на американския автоконцерн в Европа по време на церемония по официалното откриване на съоръжението в рамките на миналата седмица. Това е четвъртият завод на компанията в глобален мащаб и ще играе ролята на основна крепост за европейската инвазия на Tesla през следващите години, пише Nikkei Asia Review.

Откриването на гигафабриката в малкия германски град Грюнхайде напомня същото събитие през 2020 г., когато Мъск присъства на официалното въвеждане в експлоатация на завода в Шанхай.

„Tesla ще покаже, че това е скъпоценен камък за района, за Германия, за Европа и за света“, изтъкна Мъск пред присъстващите на събитието в Грюнхайде. 

Като оставим настрана оптимизма на милиардера, гигафабриката трябва бързо да увеличи активния си производствен капацитет, за да помогне на Tesla да отговори на огромното търсене от Китай, където американската компания не е в състояние да се справи с поръчките.

Китай се превърна в ключовия пазар на Tesla от откриването на нейния завод в Шанхай. Приходите на компанията в страната са се удвоиха за две последователни години, достигайки 13,8 млрд. долара през 2021 г.

Азиатската страна също се превърна в гръбнака на производството на Tesla за глобалните клиенти на фона на ограниченията във веригите на доставка. Поради блокадите заради коронавируса в Китай кризата с недостига на чипове и дефицита на работна ръка принудиха Tesla да преустанови производството в Шанхай до края на март.

В същото време повече от половината превозни средства на Tesla, произведени в Китай през последните два месеца, са били насочени за износ, показват данни от Китайската асоциация за леки автомобили (CPCA), което принуждава китайските купувачи на Tesla да чакат дълго време за доставка на вече поръчаните от тях електромобили.

Междувременно, местните конкуренти се възползват от тези паузи, увеличавайки своя дял на пазара на електромобили.

тесла1 тесла1

„Търсенето [на Tesla] в Китай надвишава предлагането с около 20% и не вярвам, че тук ще бъде постигнат баланс до началото на 2023 г.“, коментира Дан Айвс, управляващ директор в Wedbush Securities.

И докато производството на Tesla в Шанхай остава замразено, фабриката край Берлин може да компенсира част от загубите.

Заводът в Грюнхайде разполага с годишен производствен капаците от 500 хил. превозни средства, който обаче ще бъде достигнат някъде около средата на десетилетието. Петата фабрика на компанията, тази в Остин, Тексас, трябва да бъде въведена в експлоатация през април. Според Айвс това ще осигури на Tesla глобален производствен капацитет от 2 млн. превозни средства през 2022 г.

Все пак германският завод може да увеличи активния си капацитет по-бързо, отколкото при гигафабриката в Шанхай, който в момента служи като еталон за най-бърз растеж и най-висок марж сред производствените обекти на компанията.

Не може да се окаже обаче, че всичко протича гладко при германската фабрика на Tesla. Съоръжението се сблъска с редица препятствия още преди старта на строителната дейност, които забавиха откриването му, първоначално планирано за юли 2021 г.

тесла2 тесла2

„Бих искал да поздравя екипа на Tesla в Китай. Фабриката предлага най-добро качество, най-ниска цена и също така ниски нива на драма“, посочва Мъск на годишната среща на акционерите на Tesla през октомври, като добавя, че Шанхай е задминал съоръжението във Фримонт, Калифорния, по отношение на производствените обеми в рамките само на две години.

Но местните политики, които помогнаха на Tesla да се разшири бързо в Китай, като същевременно поддържа ниски разходи, няма да продължат вечно. Размерът на корпоративния подоходен данък от 15% в Шанхай може да се повиши до 25% след 2023 г., което ще натежи на маржа на Tesla.

Междувременно, тъй като Пекин коригира субсидиите за превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV), и все по-големия брой местни и международни конкуренти, доминацията на Tesla може да прекъсне.

Засега е трудно да се направят по-дългосрочни прогнози относно влиянието на редуцирането или премахването на субсидиите върху търсенето, изтъква Чан Шу от консултантската компания EY-Parthenon. „Пазарът все пак ще се сблъска с някои корекции“, добавя той.

Местите производители на електромобили Nio, Li Auto и Xpeng отчетоха двукратно нарастване на продажбите през 2021 г. Традиционни концерни като Honda, Toyota и Hyundai, които имат силно присъствие в Китай, увеличават усилията си за електрификация. Toyota инвестира 8 трлн. йени (70 млрд. долара) за електрифициране на гамата си до 2030 г., а Honda се обедини с технологичния гигант Sony в разработването на електромобили.

Южнокорейският група Hyundai заяви, че планира да инвестира около 19,4 трлн. вона (16,1 млрд. долара) в свързаните с електромобилите предприятия.

CPCA прогнозира, че общите продажби на NEV в Китай ще скочат до 5,5 млн. броя през 2022 г., спрямо около 3 млн. броя за миналата година.

Все пак гигафабриката на Tesla в Шанхай продължава да играе ролята на сърцето и белите дробове на бичите перспективи за местния бизнес на компанията през следващите от три до пет години, коментира Айвс от Wedbush.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още