IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Профсъюзи и политици в Германия атакуваха Tesla заради работната ѝ политика

Все повече служители съобщават за дълги работни часове и малко свободно време

14:22 | 16.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител Tesla бе подложен на критики от германския профсъюз IG Metall и политици заради обвинения на служители за неразумно работно време и опасения, ако говорят открито, в завода им в Бранденбург, като някои призовават за разследване срещу американската компания, съобщава Ройтерс.

На годишната си пресконференция IG Metall, която има офис в близост до завода и казва, че поддържа редовен контакт със служителите, казва, че все повече от тях съобщават за дълги работни часове и малко свободно време.

Работниците освен това все повече се тревожат да обсъждат работните си условия открито заради споразумения за неразкриване на информация, които е трябвало да подпишат заедно с договорите си, казва IG Metall.

Нова роля, рекламирана на сайта за работни позиции на Tesla за „Следовател по разузнаване на сигурността“, който ще си партнира с юридическия отдел и човешки ресурси, за да „събира информация на място както във, така и отвъд стените на Tesla, за да защити компанията от заплахи“, засилва тези опасения.

„Работниците започнаха в Tesla с голям ентусиазъм за проекта. С времето наблюдаваме, че този ентусиазъм отслабва“, казва Ирене Шулц от IG Metall Berlin-Brandenburg-Sachsen в изявление.

„Tesla не прави достатъчно, за да се подобрят работните условия и оставя твърде малко време за почивка, семейство и възстановяване“.

Представители на Tesla не са били открити веднага за коментар.

Tesla China също е поискала част от служителите да подпишат споразумения за неразкриване на информация, посочват двама запознати източници. Ройтерс е открила няколко души в LinkedIn с позицията „Следовател по разузнаване на сигурността", работещи за Tesla в Остин, Сан Франциско и Шанхай.

Германският бизнес вестник Handelsblatt съобщи в понеделник, че местни политици от лявоцентристката SPD до дясноцентристката CDU са изразили опасения за твърденията, призовавайки за разследвания както от Tesla, така и от местното правителство.

„Правителството на провинция Бранденбург трябва да осигури безопасност на труда чрез строг контрол в Tesla“, казва Кристиан Баумлер от Християндемократите (CDU) пред Handelsblatt.

Правителството на Бранденбург не е било открито за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още