IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford планира да съкрати до 3200 работни места в Германия

Очаква се компанията да обяви официално преструктурирането в средата на февруари, споделят от местния работнически съвет

19:08 | 23.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен концерн Ford Motor Co. се готви да съкрати до 3200 работни места през следващите две години и половина в Кьолн, Германия, заяви заместник-председателят на работническив съвет на завода на компанията Катарина фон Хакен, цитирана от Automobilwoche. Бройката отговаря на най-лошия сценарий, предвиждан от Ford за фабриката. В началото на годината концернът разполагаше с около 14 хил. служители в Кьолн.

За работниците тази ситуация е „потресаваща“, споделя Фон Хакен. „Колегите са уплашени и напълно несигурни как ще продължат нещата при тях“, добавя тя.

По думите ѝ ръководството на концерна се оправдава с централизацията в САЩ.

Ford се намира в средата на мащабна трансформация - автомобилната компания, една от най-влиятелните по отношение на задвижването с двигатели с вътрешно горене, влезе сравнително късно в глобалната надпревара за електрическа мобилност. Групата ще продължи да разчита на завода в Кьолн, който ще бъде преустроен за производство на нови електрически модели срещу милиарди долара. В завода в Заарлуис, от друга страна, производството е пред приключване. Ford вече премина през преструктуриране там.

"Шок за Кьолн"

Местните политици също реагираха с тревога. Председателят на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Кристиан Йойстен определи случващото се като „шок за всички нас в Кьолн“ и предупреди за „предстояща деиндустриализация на нашата страна и нашия регион“. Необходима е нова стратегия, категоричен е той.

По време на среща с работниците представители на работническия съвет оповестиха плановете на компанията, която се позовава на своите вътрешни насоки за управлението на европейския си бизнес.

Според работническия съвет Ford се нуждае от повече време, преди да обяви плановете си публично. Това вероятно ще стане около средата на февруари.

От позициите, които могат да бъдат засегнати от съкращенията, до 700 са в администрацията и до 2500 в разработването на продукти. „Току-що оставихме зад гърба си голяма вълна на преструктуриране, продължила няколко години“, изтъква представител на работническия съвет, пожелал да запази анонимност.

На въпрос за причината, посочена от ръководството за редуцирането на персонала, представителят на работниците се позова на последиците от затрудненията в доставките - например в случая с полупроводниците - и на икономическата ситуация в Европа. Освен това съществуват „вътрешни (американски) фактори като ориентацията към нови марки и по-нататъшна централизация в САЩ“.

Представител на концерна заяви, че в момента Ford ускорява плановете си за изграждане на портфолио от изцяло електрически превозни средства в Европа.

„Тази трансформация ще доведе до значителни промени в начина, по който проектираме, произвеждаме и продаваме автомобили Ford и ще повлияе на бъдещата ни организационна структура“, подчертава говорителят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още