IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блуме от VW: Може да пуснем електромобил за 20 хил. евро в средата на десетилетието

Компанията все още не е взела решение за производството на достъпно електрическо превозно средство, споделя главният изпълнителен директор

23:57 | 15.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Оливер Блуме. Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen AG все още не е взел решение за производство на електрическа кола на стойност 20 000 евро, но главният изпълнителен директор на германската автомобилна група Оливер Блуме е убеден, че компанията може да започне производствена дейност до втората половина на десетилетието, съобщава Ройтерс.

Основният лост за намаляване на цените на електрическите автомобили е намаляването на разходите за батерии, изтъква Блуме по време на конференцията на Sueddeutsche Zeitung Wirtschaftsgipfel в Берлин, посочвайки плановете на компанията да произведе унифицирана батерия, която ще намали разходите за батерии наполовина.

През март Volkswagen изложи подробности относно планирания електромобил, който трябва да се предлага на цена от 25 хил. евро. Превозното средство се очаква да бъде пуснато в продажба до 2025 г. и да предлага пробег с едно зареждане на батерията от 450 км.

По това време компанията каза, че работи върху автомобил на стойност 20 000 евро, но не предостави повече информация.

„Носим отговорност да пуснем правилните продукти на правилната цена на пазара“, подчертава Блуме.

Инфлационният натиск, липсата на добре развита зарядна инфраструктура и премахването на субсидиите за покупка на екологично превозно средство също възпират търсенето, изтъква Блуме.

В началото на месеца той обяви, че Volkswagen отлага вземането на решение за определяне на конкретна локация за строеж на своята четвърта фабрика за батерии, тъй като търсенето на електрически превозни средства в Европа изостава от очакванията.

Volkswagen разглеждаше няколко локации за изграждането на гигафабрика в Източна Европа, след като отложи избора на терен с една година. В списъка с държави изпъкваха Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

По-рано тази година обаче групата заяви, че не бърза да вземе решение по въпроса.

Междувременно Volkswagen обяви, че ще се стреми да повиши възвръщаемостта на групата до 9-11% до края на десетилетието, преследвайки стратегия на „стойност пред обем“. Тя ще направи това като осигури по-голяма независимост на своите марки по отношение на икономиите на разходите и ефективността.

Миналата година маржът на оперативната печалба на Volkswagen се повиши до 8,1%, като резултатът беше подкрепен от силното представяне на най-печелившата ѝ марка, Porsche.

Основната цел на Блуме е да подкрепи марката Volkswagen, която от години се бори да засили своята рентабилност. Производителят на ID.3 е настроен за траен тласък на печалбата си от около 10 млрд. евро през 2026 г. Постигането на това ще зависи от разговори с профсъюзите, които разполагат със силно влияние в борда на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 5 месеца
Може, ама с пробег 15 километтра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още