IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK проверява производителите на автомобилни гуми заради съмнения за ценови картел

Сред засегнатите компании изпъкват имената на Michelin, Bridgestone, Goodyear и Continental

12:01 | 31.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) извърши изненадващи проверки на редица производители на автомобилни гуми в няколко страни от Европейския съюз (ЕС) заради подозрения за тайни ценови споразумения, съобщава Euractiv.

Френската Michelin, японската Bridgestone, американската Goodyear и германската Continental са сред компаниите потвърдили, че са били проверени.

Комисията заяви, че е „загрижена, че е имало координация на цените между инспектираните компании“.

В съобщението не се посочват имената на фирмите, нито се споменава в кои държави са били извършени проверки.

Michelin заяви, че е била инспектирана, но побърза да отрече участие в каквито и да е антиконкурентни практики.

Компанията отхвърли „категорично съществуването на антиконкурентни практики като тези, изтъкнати от Европейската комисия в днешното си изявление, и следователно всякаква пририта дейност“, изтъква говорител.

Bridgestone потвърди в сряда инспекция на ЕК в своята европейска централа в Завентем, Белгия. Концернът добавя: „Като отговорна компания, която е ангажирана с честни практики и прозрачност, Bridgestone оказва пълно съдействие“.

Говорител на Continental заяви междувременно: „Можем да потвърдим, че от днес в обектите на Continental в Германия се провеждат разследвания от европейски антитръстови органи“.

Goodyear също каза, че е имало инспекции в нейните европейски обекти.

„Твърде рано е да се спекулира какво точно може да се е случило, но ние напълно си сътрудничим с властите“, изтъква компанията.

Nokian Tyres също потвърди проверката в централата си в Нокиа, Финландия, и заяви, че „сътрудничи напълно на властите“.

„Nokian Tyres не разполага с информация за резултата от проверката и не може да коментира текущото разследване“, посочва Nokian на уебсайта си.

Други големи производители на гуми не са отговорили на молбата за коментар.

Проверките не означават, че компаниите се считат за виновни за антиконкурентно поведение.

Включените в инспекцията продукти са нови резервни гуми за леки автомобили, ванове, камиони и автобуси, продавани в Европейското икономическо пространство (ЕИП), разяснява ЕК.

ЕИП включва 27-те държави членки на ЕС, както и Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Комисията проучва твърденията, че компаниите са нарушили правилата на ЕС за конкуренцията, които забраняват картелите и ограничителните бизнес практики.

Ако проверените фирми по-късно бъдат признати за виновни в нарушения на антитръстовите правила, те рискуват да понесат големи глоби, но могат да получат имунитет, ако сътрудничат на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 31.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още