IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на VinFast създава международен оператор на зарядни станции

Компанията V-Green ще се фокусира първоначално върху поддръжката на превозните средства VinFast в световен мащаб

10:41 | 19.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на виетнамския производител на електрически превозни средства VinFast обособи нова компания за зарядни станции, V-Green, която според него ще даде приоритет на поддръжката на превозните средства VinFast в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

V-Green, в която милиардерът Фам Нхат Вуонг държи 90% дял, ще работи като глобален партньор, ръководейки създаването на цялостна мрежа от зарядни станции, разкри предприемачът.

„V-Green директно ще търси земя и партньори, за да създаде и разшири своята зарядна мрежа на ключовите пазари на VinFast“, изтъква Вуонг.

VinFast, която беше основана от него през 2017 г. и дебютира на Nasdaq миналата година, заяви, че ще се разшири до поне 50 държави през 2024 г.

Във Виетнам V-Green ще отговаря за експлоатацията и управлението на съществуващата зарядна инфраструктура на VinFast и ще обмисли разширяване на услугит  към други производители на електромобили след пет години работа.

Компанията ще инвестира около 404 млн. долара през следващите две години за разширяване на мрежата, добавя Вуонг.

Миналата година Вуонг основа таксиметровия оператор Green SM, който представлява 72% от продажбите на електромобили на VinFast за 2023 г.

През февруари производителят на електрически модели отчете 133-процентен скок на приходите за четвъртото тримесечие, като обяви, че има за цел да утрои продажбите на превозни средства през тази година, докато се разширява на нови пазари.

Възходящата цел на VinFast контрастира на по-широката индустрия, където други автомобилни производители понижиха целта си за продажби на електромобили и ограничиха инвестиционните си планове поради отслабването на търсенето на големи пазари като Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още