IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW ще си партнира с индийската Tata в разработването на автомобилен софтуер

Двете компании ще създадат съвместно предприятие за софтуер за автономно шофиране, като за момента няма информация за стойността на сделката

16:33 | 02.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

BMW Group и Tata Technologies ще създадат съвместно предприятие за разработване на автомобилен софтуер за германския производител на луксозни автомобили, съобщи във вторник индийската компания за инженерни услуги, цитирана от Ройтерс.

Индия е център за разработка на софтуер за световни автомобилни производители и производители на авточасти, включително Volvo и Magna International, като същевременно страната се радва на нарастващи инвестиции от компании, включително Toyota Motor и Mercedes Benz, за увеличаване на производството.

Предприятието BMW-Tata Technologies, първото партньорство между двете компании, ще разработи автомобилен софтуер за автономни шофиране, наред с други функции, изтъква Tata, без да разкрива никакви финансови подробности за споразумението.

BMW Group и Tata Technologies ще притежават по 50% дял в новосъздадената компания.

Германската група разполага със завод в южния индийски град Ченай и се снабдява с двигатели на местно ниво чрез Force Motors, докато TVS Motor ѝ помага за производството на мотоциклети.

Съвместното предприятие ще работи в Ченай, Бенгалуру и Пуна и ще започне работа със 100 служители, изтъква Tata Technologies.

Tata Technologies, подразделение на най-големия производител на автомобили в Индия по приходи Tata Motors, предоставя инженерни и технологични услуги на автомобилни, авиационни и други фирми, включително Honda, Ford и Airbus.

Компанията стана публична през ноември миналата година, превръщайки се в първата компания от Tata Group, която реализира първично публично предлагане от почти две десетилетия. Акциите ѝ са поскъпнали повече от два пъти спрямо цената от първичното публично предлагане.

В началото на март стана ясно, че Tata Motors планира да раздели бизнеса си в две отделни компании – една за леки коли и една за товарни автомобили.

Предложението за разделяне ще бъде представено за одобрение през следващите месеци и ще бъде подложено на всички необходими одобрения от акционери, кредитори и регулаторни органи, като това може да отнеме 12-15 месеца, се посочва в информация от компанията към фондовата борса.

Бизнесът, свързан с товарни автомобили и свързаните с него инвестиции, ще бъде отделен в едно предприятие, докато второто ще включва леките коли, електрическите автомобили, Jaguar Land Rover и свързаните с тях инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още