IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche може да се окаже щастливият печеливш от електрификацията

За своя електрически джип Taycan Porsche не пести средства и усилия и вече има 30 000 предварителни поръчки

08:50 | 29.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В последно време Оливър Блуме бе леко дръпнат. До световната премиера на 4 септември шефът на Porsche не възнамеряваше да назове нови данни за предварителните поръчки за първия спортен джип на Porsche с изцяло електрическо задвижване. Неговият продуктов директор Албрехт Раймолд и директорът по човешките ресурси Андреас Хафнер обаче изведнъж се оказаха по-отворени.

„Има 30 000 предварителни поръчки за Taycan", заяви мениджърът по човешките ресурси Хафнер с одобрението от Раймолд на събитие в Цуфенхаузен. Чист маркетинг, може да си помисли човек. Но не става дума само за много повече от досега известните 10 000 предварителни поръчки - при клиентите на Porsche желанието им за даден модел е гарнирано с авансово плащане от 2500 евро – най-високата авансова сума, която иска даден автомобилен производител.

Ако всичко върви както трябва, Porsche ще бъде голямото изключение в индустрията. Докато други производители на автомобили, като Daimler и BMW, изказват предупреждения за приходите си към инвеститорите заради забавянето на световната икономика, Porsche се подготвя да се противопостави на тази тенденция. По ирония на съдбата производителят на спортни автомобили може да успее в това, в което други производители не са успели - бързият преход към електрическата мобилност, пише Handelsblatt.



Докато германският синдикат IG Metall екстраполира при всеки възможен случай колко хиляди работни места се губят при преминаването от двигателите с вътрешно горене към електрическото задвижване, Taycan първоначално ще е двигател за работни места в главния завод в Цуфенхаузен. Ще бъдат създадени общо 1500 допълнителни работни места.

1100 нови служители вече са назначени, останалите ще се присъединят до октомври. „Увеличението на персонала тече по график", казва Бордът по производството. Като цяло броят на служителите е бил увеличен с 5% до 33 839 служители тази година. Повече от 32 000 заявления за назначение са били получени, проведени са 2 200 интервюта. Сред новите служители на Porsche са и 100 служители на VW, чиито работни места са били премахнати в завода за Passat в Емден.

За своя Taycan германската Porsche не пести средства и усилия. Тя стартира най-голямата рекламна кампания в историята на компанията и инвестира значителна сума – двуцифрена сума в милиони евро. Обучението продължава между четири седмици и шест месеца. Новост в Taycan, между другото, е дебел оранжев кабел, през който протича електричество с 800 волта. Работата с тази високоволтова технология е опасна и изисква интензивно обучение.

И докато индустриалните експерти очакват производството на автомобили да спадне с пет процента през тази година, през първата половина на годината Porsche успя да увеличи продажбите с още 2% до 133 484 автомобила. Приходите се повишиха с девет процента до 13,4 милиарда евро.

Печалбата обаче пострада от глобата в размер на 500 млн. евро след дизеловия скандал. С изключение на това отписване компанията от Цуфенхаузен постигна оперативна печалба от 2,2 млрд. евро, което съответства на марж от 16,5 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
нормално е да захапят баницата в премиум сегмента . bmw се хвърлиха на бръмбарите да електрифицират , в mercedes още разкарват по изложения разни макети и говорят в бъдеще време , tesla няма онова премиум излъчване дето има porsche :))) ... все пак едното е марка от 90 години с дългогодишен маркетинг в областта , другото прави коли от 9 години :))) ... а и по време на криза обикновенно премиум марките винаги са се справяли по-добре от масовката ... важи не само за автомобилите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още