IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony впряга целия си технологичен потенциал в изграждането на автономни коли

Японският концерн ще разчита и на подизпълнители за някои технологии, свързани с контрола върху движението на автомобила

11:25 | 06.04.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Подобряването на свързаните със сензорите технологии ще бъде основен приоритет за Sony. Изглежда, че самата компания се фокусира повече върху сензорното разпознаване, докато при голяма част от софтуера за управление на автомобила ще бъдат използвани чужди технологии.

Sony ще заложи на софтуера на унгарската компания AImotive, която разработва полупроводници с изкуствен интелект, както и на този за автономно шофиране, произведен от Nvidia.

„Технологията за автономно шофиране представлява натрупване на много различни функции“, посочва Каваниши. „Не смятаме, че можем да направим всичко сами“, като разделянето на труда в тези области е от съществено значение, добавя той.

Друга задача, която стои пред Sony, е да прецени до каква степен може да се възползва от своя досегашен бизнес при изготвянето на автономния електромобил. Комуникациите в автомобила на Sony ще се базират на 5G чипсета на Qualcomm, подобен на онзи, използван при смартфона Xperia.

Превозното средство ще използва т.нар. етернет със скорост на трансфер на данни до 1 гигабит в секунда. Системата ще предлага изключителна бърза комуникация и ще позволи на инженерите да се съсредоточат върху разработките на софтуер, без да се притесняват от ограниченията в скоростта.

ADAS също ще използва етернет, като тук скоростта ще бъде ограничена до 100 мегабита в секунда. 

Освен като устройство за свързване с интернет автомобилът може да функционира и като платежно устройство. Според Санширо Фукао от Itochu Research Institute Sony може да се възползва от своя опит в областта на криптографията. Това ще улесни компанията да разработи нови платени услуги за мобилност, които ще начисляват такси въз основа на изминатото разстояние или количеството енергия в батерията.

Каваниши вярва, че технологията на Sony може да се използва при контрола на комфорта при шофиране. Автомобилът на Sony ще бъде "автомобил с шумопотискане", добавя той.

Sony също така ще използва сензорна технология за измерване на неравностите по пътя. Целта е да се създаде среда, в която пътуващите ще могат да се насладят изцяло на видеосъдържанието на Sony.

Sony иска да контролира дори купето на превозното средство. Инженерите могат да създадат удобен интериор, като наложат контрол върху седалките, вътрешната температура, осветлението и т.н.

sony2 sony2

Въпреки желанието си да постигне всичко сама, Sony не може да се справи с особеностите при движението на автомобила и управлението на каросерията, което до голяма степен е в компетенциите на автомобилните производители. Sony разглежда масовото производство на електромобили в бъдеще, но Каваниши посочва, че целта на автомобилния проект на Sony е да придобие знания за автомобилите, а не масовото им производство.

"Искаме правилно да разберем структурата на автомобилите, като сами изграждаме електромобили", добавя той.

Масовото производство на електромобили е рисковано. Процесът обикновено изисква инвестиции от над 100 млрд. йени (близо 904 млн. долара), а грешките в автомобилния дизайн или при сглобяването могат да поставят на риск живота на хората.

В същото време нарастват признаците за разширяване на хоризонталното разделение на труда в производството на електромобили.

Тайванският концерн Foxconn, подизпълнител на Apple, обяви, че ще започне разработването на платформа за електрически превозни средства. Реализирането на автомобила на Apple може да насърчи същия вид хоризонтално разделение на труда при електромобилите, както се случи и при iPhone.

Производството на електромобили чрез подизпълнители "няма да е лесно, но е въпрос на време" да се случи, признава Каваниши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
в случая са 3 с перспектива за 4 даже , и наливат пари за да наваксат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Mechkata
преди 3 години
Японците са 1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още