IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилните мечти на Саудитска Арабия се сблъскват със суровата реалност

Кралството има големи амбиции да се превърне в регионален електромобилен хъб, но за момента не разполага нито с нужната инфраструктура, нито с необходимите суровини

09:45 | 27.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Това няма да е достатъчно, за да убеди "производителите на оригинално оборудване да обособят местни производства", посочва Христова. Ceer ще се снабдява с компоненти от германската група BMW, включително батериите, най-скъпата част на един електромобил.

Вицепрезидентът на Lucid по глобалните операции Фейсал Султан сподели пред Ройтерс през декември, че Саудитска Арабия се нуждае от присъствието на важни доставчици и нейният завод в страната произвежда само автомобили, които преди това са били сглобени и тествани в завода на компанията в Аризона.

Подходът на компанията - запазване на веригата на доставки и производството на превозни средства в САЩ - може да насърчи други играчи да създадат обекти за повторно сглобяване, за да получат достъп до доходоносните саудитски стимули, посочва висш представител на саудитския автомобилен сектор.

Но това може да попречи на разширяването на местното производство, тъй като страната ще продължи да внася произведени в чужбина автомобили, добавя той.

Очаква се Рияд да се сблъска с бюджетен дефицит през следващите години Очаква се Рияд да се сблъска с бюджетен дефицит през следващите години

Сертификати за устойчиво развитие и Lucid

По време на конференцията за климата на ООН в Дубай през декември близо 200 държави се споразумяха да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), водена от Саудитска Арабия, възрази срещу по-категоричния език относно постепенното премахване на въглищата, петрола и газа.

Кралството се стреми да засили своето устойчиво развитие и изтъква връзките си Lucid на международните конференции.

Правителството на Саудитска Арабия постигне споразумение с компанията за закупуване в рамките на десет години на 100 000 превозни средства, като Саудитският фонд за индустриално развитие (SIDF) осигури на Lucid безлихвен заем от 1,4 млрд. долара през 2022 г., за да подкрепи плановете на компанията да изгради местна фабрика.

PIF притежава 60% от Lucid и е инвестирал най-малко 5,4 млрд. долара в компанията към август 2023 г.

„Не мисля, че Lucid е проект, в който те (PIF) са се включили, за да постигнат големи печалби… Това е по-стратегическа връзка. Развитието на автомобилната екосистема в Кралството е огромна победа за тях“, смята Султан.

Представители на Саудитска Арабия заявиха миналата година, че се надяват страната да се превърне в център за производство и доставка на батерии за електромобили. Но за да постигне това, Кралството се нуждае от суровини, особено литий, който заместник-министърът на промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия Халид бин Салех Ал-Мудайфер заяви пред Ройтерс, че литият един от металите, които държавата иска да произвежда, въпреки че няма официално обявени местни залежи.

Робърт Уилт, главен изпълнителен директор на подкрепяната от PIF миннодобивна компания Maaden, посочва, че опитите за извличане на литий от солена вода са в начален етап на развитие.

„Имаме автомобилна индустрия, която се оформя в Кралството, която ще изисква суровини за електромобилни батерии. Вероятно няма да ги открием във времето, в което заводите се изграждат, така че трябва да излезем навън и да си го набавим“, изтъква Уилт.

През януари миналата година PIF стартира Manara Minerals, съвместно предприятие с Maaden, за осигуряване на минерали от чужбина.

Ръководители на международната миннодобивна индустрия споделят, че каквито и да са пречките, Саудитска Арабия може да разполага с финансите, за да ги преодолее.

„Не отхвърлям PIF, защото те имат огромно количество ресурси зад себе си“, посочва Анди Палмър, бивш главен изпълнителен директор на Aston Martin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 27.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
evlogi
преди 3 месеца
"...в глобалната надпревара за извличане на максимална печалба от развиващата се нова индустрия..." Е то пък де я видяха таз печалба.Май само две компании в света ( Tesla и BYD)в момента успяват да изкарат някаква печалба от тази дейност, и то намаляваща в случая с Тесла...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
За хората с електрички: https://facebook.com/reel/3698053393808882 - имайте впредвид, че не всяка станция винаги работи, винаги оставяйте нек'ви проценти резерв в батерията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
doba
преди 3 месеца
До: zelka007, Зелков, и колко жени(от харема) ще качи харабина в посочената от теб количка за голф?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 11
zelka007
преди 3 месеца
циклопче , знам , че си фен на чуждоземните технологии , виж кво ти намерих , Yuki Hector - https://***.youtube.com/watch?v=GlQzT5xuUoI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още