IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите внесоха законовите предложения за облекчаване на къмпингуването

На държавни, общински и частни терени може да се разрешава къмпингуване, уредено със специални наредби, предлагат депутати

15:37 | 23.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Реформаторите внесоха законовите предложения за облекчаване на къмпингуването

Депутатът от Реформаторския блок и председател на парламентарната комисия по регионално развитие Найден Зеленогорски е внесъл в Народното събрание предложенията си облекчените условия за къмпингуване.

На сайта на парламента са публикувани предложения за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, внесени от група депутати от блока, водени от Зеленогорски.

С поправките се предлага в имоти, собственост на държавата и общините, както и в частни имоти, попадащи в горски територии, или в земеделски земи и в незастроени урбанизирани имоти да се определят места за разполагане на палатки, кемпери и каравани без промяна на предназначението на терените.

Терените няма да се категоризират като къмпинги. В тях ще може да се поставят беседки, пейки, маси, информационни табели, чешми и други обекти, които да са от удобство за къмпингуващите.

Условията и редът за определянето на местата се предлага да се определят с наредби на министрите на земеделието и храните, на регионалното развитие, на туризма и на околната среда.

Предложенията са във връзка с дебата за разполагането на къмпингите по Черноморието, след като депутатите въведоха спорни глоби за дивото къмпингуване. Заради обществената реакция бяха внесени нови промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, с които санкциите да се отменят, а туристическото министерство оттегли законови текстове, които предвиждаха пълна забрана на дивото къмпингуване, включително и в планините, а не само по морето.

Депутатите от Реформаторския блок посочват, че ограниченията са продиктувани заради оплакванията на общини и физически лица за нерегламентирано къмпингуване върху общински и частни терени, причинени замърсявания и пожари и унищожени ценни растителни видове.

В мотивите пише, че места, които нямат статут на къмпинги, но се ползват като такива, има и в момента, включително и в някои от националните паркове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още