IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценките на проблемните активи - една от спънките на пазара на имоти

Продавачите вече имат много по-реалистични очаквания за цените на техните активи, което е засилило конкуренцията между инвеститорите

11:10 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Оценките на проблемните активи - една от спънките на пазара на имоти

Оценките на проблемните имоти остават нерешен проблем, предупреди Йос Шорт, изпълнителен председател на Internos Global Investors, по време на форум за проблемни и подценени активи, организиран от онлайн изданието PropertyEU.

“Трябва да се работи внимателно с данните и да се намерят точките на пресичане на интересите на купувачите и продавачите. Не всичко е цветя и рози, има случаи, в които инвеститори съдят оценители”, коментира Шорт.

Той посочи, че колкото по-висока е оценката на проблемните активи, които за първи път излизат на пазара, толкова по-голяма отстъпка ще трябва да се направи, за да бъдат те продадени.

Като лош пример Шорт посочи Португалия, където през 2012 г. се е провалила сделка за солиден портфейл “лоши” кредити. “Много инвеститори залагат на Иберийския полуостров, но там наистина е опасно”, коментира той.

Йос Шорт допълни, че е много по-трудно да се продадат единични активи, отколкото портфейли, но пък рискът при тях е значително по-голям. Някои от най-агресивните американски хедж фондове обаче направиха “купища пари”, тъй като подходиха внимателно към сделките и проучваха структурата на портфейлите.

Експертът констатира, че продавачите вече имат много по-реалистични очаквания за цените на техните активи, което доведе до осезаемо засилване на конкуренцията между инвеститорите на пазара на проблемни имоти. Все повече продавачи освен това организират аукциони, благодарение на които успяват да вземат максимално добра цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още