IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчиво ли е възстановяването на жилищния пазар в Ирландия?

Покачването на цените се определя от свитото предлагане, а не от търсенето, според експерт

09:15 | 05.09.13 г. 1
Устойчиво ли е възстановяването на жилищния пазар в Ирландия?

Жителите на южното преградие на Дъблин Ратгар неотдавна получиха писмо, каквото не бяха виждали от времето на бума в сектора на имотите преди шест години, пише Bloomberg.

Уведомлението, изпратено от ирландския брокер на недвижими имоти DNG Group, ги информира, че на 19 юли фирмата е продала къща в квартала. Освен това имало петима кандидати, които не успели да купят имота и все още търсят семейно жилище в района.

Компании като DNG се опитват да преодолеят скептицизма, че нарастващото търсене на имоти в Дъблин е устойчиво, след като цените през юли отчетоха най-сериозното си повишение от шест години насам, а предлагането непрекъснато се свива. Почти три години, след като страната бе принудена да потърси международна спасителна помощ, около една четвърт от всички ипотеки продължават да са проблемни.

"Според мен цените се покачват, но не заради засиленото търсене, а свитото предлагане", коментира Дърмот О'Лиъри, икономист от Goodbody Stockbroker в Дъблин.

През юли цените на жилищата в Дъблин са се покачили с 8% на годишна база. Офертните цени в южната част на столицата са достигнали средните 360 хил. евро в сравнение с 320 хил. евро в средата на 2012 г.

Сред най-търсените имоти са викториански тухлени къщи и семейни жилища близо до центъра, както и градски къщи в района на Дъблинския залив.

В същото време предлагането непрекъснато намалява. Между 2008 и 2011 г. купувачите са можели да избират средно измежду 6 хил. имота на пазара, докато оттогава броят е паднал до 3 170.

Проблемите извън столицата остават. В национален мащаб средната цена на жилище през второто тримесечие е била 171 500 евро, или с 4% под нивата, отчетени през същия период на миналата година, сочат данни на Daft.ie.

От DNG прогнозират, че цените в Дъблин ще се повишават с около 10% годишно през идните няколко години, основно благодарение на наемателите, които търсят възможност да закупят собствен дом, както и поради недостига на предлагането. Сривът на имотния пазар и липсата на финансиране увеличиха с 47% броя на домакинствата, живеещи под наем в рамките на пет години, показват официални данни.

Според експерти причината хората за момента да не продават имотите си, е че много от тях все още са с отрицателен капитал, т.е. дължат повече по ипотеките си, отколкото струват имотите им на пазара. Около 60% от купувачите на жилища, теглили заеми между 2005 и 2010 г., са в подобна ситуация.

Има и опасност от вълна от имоти под възбрана, която би могла да помрачи зараждащото се възстановяване. До момента банките се въздържаха от принудителни изземания, отчасти поради вратичка в закона, която затруднява този процес. Тази вратичка обаче вече е коригирана и кредиторите се готвят за мерки в тази насока, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Щом са решили "отгоре" да е устойчиво, то няма смисъл празнословно да се обсъжда евентуалния смисъл от обратното...Обратно - ако имаше нещо някакъв смисъл само по себе си, или имаше общата свобода свободно-пазарно да се избира дали да се случи, то имотите не трябваше изобщо да започват поскъпването "сега" /при обща нагласа за надолу/, както и не трябваше да започват поевтиняването -> "кризата" /при обща нагласа тогава за нагоре/ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още