IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Условията за вземане на ипотечен кредит в САЩ се подобряват

Fannie Mae и Freddie Mac вече обявиха нови 97 кредитни програми

10:33 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите кредитни програми се очаква да раздвижат имотния пазар в САЩ. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Новите кредитни програми се очаква да раздвижат имотния пазар в САЩ. Снимка: архив, Ройтерс

Достъпността на ипотечните кредити за покупка на жилище в САЩ се подобрява през декември 2014 г. Това сочат данните на Асоциацията на ипотечните банкери, цитирани от worldpropertyjournal.

Асоциацията използва специален индекс за измерване на достъпността на ипотечните кредити. Според показателя достъпността се е повишила с един процент през декември до 115,7 единици. Спадовете в индекса сочат, че има затягане при отпускането на кредити за покупка на жилища, докато покачването му показва, че има раздвижване на пазара. За бенчмарк на индекса от 100 пункта са приети данните от март 2012 г.

В началото на декември Fannie Mae и Freddie Mac обявиха нови 97 кредитни програми, чиято цел е да разширят достъпа до кредити за нови и добре квалифицирани купувачи на жилища, което доведе до раздвижване на пазара. Програмите предлагат нови, по-високи заеми спрямо стойността на целия кредит.

В момента обаче само едното от двете държавно субсидирани предприятия дава достъп до данните си в реално време и заради това инвеститорският подем може да бъде забавен във времето. Така ефектът от това подобрение на ипотечния пазар може да отнеме още известно време докато се разгърне изцяло върху пазара.

В допълнение трябва да се припомни, че Fannie Mae предлага 97-те кредитни програми още от края на октомври, така че сегашната тенденция е просто ново представяне на продуктите, обясняват експертите.

Припомняме, че лично президентът Барак Обама обяви допълнителни стимули за кредитирането при покупка на жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още